Veluwse zwienekeutels

Gerrit Rekers

Gerrit Rekers

In 1998 bedacht Gerrit Rekers uit Vierhouten een nieuw soort chocoladetruffel: de “zwienekeutel”. Dat hij zijn creatie “zwienekeutels” noemde heeft zeker te maken met het feit dat Gerrit zich beroepsmatig bezig houdt met natuurfotografie en met het verzorgen en begeleiden van natuurtochten.

Het truffeltje wordt handmatig gemaakt bij bakker Van Dongen in Nunspeet en Gerrit peinst er niet over om over te gaan op machinale produktie. Zwienekeutels worden verkocht in hotels, campings, vakantieparken en in de dorpswinkeltjes.
Daardoor is het een echt Veluws souvenir geworden. Maar wat nu als je niet op de Veluwe woont en plotseling trek krijgt in deze lekkernij? Dan zit er niets anders op dan ze zelf te maken. Waarschijnlijk maken ze de truffeltjes bij bakker van Dongen net iets anders dan in onderstaand recept maar de smaak komt wel heel erg in de buurt.

Benodigdheden

  • keutelRoomboter  – 125 gram
  • Poedersuiker – 125 gram
  • Vanillestokje – 1
  • Slagroom – 50 ml.
  • Pure chocolade – 250 gram
  • Cacaopoeder – 100 gram
  1. Laat de boter en de slagroom op kamertemperatuur komen
  2. Bekleed een platte schaal (bijv.een pizzavorm) met bakpapier
  3. Maak ruimte in de vriezer zodat de platte schaal er in past
  4. Schraap het merg uit het vanillestokje
  5. Doe de boter, de poedersuiker, het vanillemerg en de slagroom in een kom
  6. Mix de inhoud van de kom tot een romige massa
  7. Schep van dit mengsel (m.b.v. 2 dessertlepels) onregelmatige bolletjes op de schaal
  8. au bain-marie smelten

    au bain-marie smelten

    Zet de schaal een half uur in de vriezer

  9. Breek de chocolade in stukjes
  10. Smelt de stukjes chocolade au bain marie
  11. Laat de gesmolten chocolade 5 minuten afkoelen
  12. Haal de schaal met bolletjes uit de vriezer
  13. Wentel de roombolletjes eerst heel kort door de chocolade en vervolgens door de cacao.
  14. Bewaar de zwienekeutels tot gebruik in de koelkast

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/02/03/veluwse-zwienekeutels/