Het Mosselse Zand, woest en dynamisch Veluws land.
Wandelaars op het Mosselse Zand bij Otterlo hebben het al lang gemerkt . Er is een mooier uitzicht over het stuifzand ontstaan nu het hoge raster dat er liep flink is verlaagd.
Veel gasten van campings uit de omgeving bezoeken het Mosselse Zand. Zo loopt er bijvoorbeeld een gemarkeerde route door dit deel van Planken Wambuis die start bij camping de Wije Werelt. Doordat het raster is verlaagd is die route veel aantrekkelijker geworden . Ook zijn delen naaldbos verwijderd om het verstuivingsproces van het zand op gang te houden. Je kan er nu meer genieten van de openheid en ruimte op het stuifzand. Het zand doet op winderige dagen zijn werk.
Raster niet meer nodig
Het twee meter hoge raster stond er al jaren en diende oorspronkelijk als eigendomsgrens. Door grondruil, de aanleg van het ecoduct bij Oud Reemst en rasters langs de Harderwijkerweg is een hoog raster dat herten tegenhoudt niet langer nodig.
Onopvallend
Helemaal geen raster was geen optie. De Sayaguesa-runderen en New Forest pony’s die op Planken Wambuis leven, moeten niet op plaatsen kunnen komen waar ze niet gewenst zijn. Daarom is nu gekozen voor een raster dat zo min mogelijk opvalt.
Natuurmonumenten kon de werkzaamheden uitvoeren dankzij een financiële bijdrage van de provincie Gelderland.
Zichtbaarheid
Niet alleen wandelend is het Mosselse Zand te bekijken. Doordat we een deel van het naaldbos verwijderd hebben, is het stuifzand ook weer teruggebracht tot vlak aan het fietspad Mosselse Pad, tussen Otterlo en Mossel. Fietsers kunnen daardoor ook van het stuifzand genieten.
Onderzoek
Tijdens onderzoek bleek dat de stuifzand gebonden fauna goed reageert op de maatregelen. Diverse stuifzand gebonden soorten nemen er toe. Ook hoopt Natuurmonumenten dat het gebied weer geschikter is geworden voor de Kleine Heivlinder (Hipparchia statilinus) en dat deze zeer zeldzame vlinder terug kan keren.