Zoals alles dit jaar een beetje vroeg is, zo gaat het ook met de heide. Struikheide(Calluna vulgaris), de heidesoort die zo mooi paars kleurt, voelt zich het lekkerst op droge grond, maar heeft in haar aanlooptijd naar de bloei, ook flink wat water nodig. En in een nat jaar, zoals nu, begint de bloei wat eerder. De hoofdbloei begint meestal halverwege augustus. Op verschillende plaatsen zijn de paars gekleurde heidestruiken al zichtbaar. Even aan de bloemen ruiken, de geur van nectar opsnuiven en je voelt je een ander mens. Tegelijkertijd vraag je je dan af, of er al imkers zijn die hun kasten met bijenvolken hebben neergezet.
Nou, maandagmorgen in alle vroegte zag ik ze alweer rijden, de imkers met hun bijen. Vooraf gegaan door de jachtopzichter, die hun begeleidde naar de plek waar ze hun kasten neer konden zetten. Zoals op veel Veluwse heidevelden, blijft ook het Nationaal Park de Hoge Veluwe deze traditie trouw. Hier gaan natuur en cultuur heel duidelijk ‘hand in hand’!
Het is een mooi en rustig plekje waar de kasten geplaatst gaan worden. Op een paar meter afstand van elkaar, worden er lege fruitkistjes op de grond gezet. Daar komen dan liggers overheen, waarop de kasten geplaatst worden. Beide imkers doen dat op een rustige en zorgvuldige wijze.
Onvoorstelbaar, dat in een zo’n bijenkast wel veertig- tot zestigduizend bijen wonen. Kast voor kast wordt met veel zorg naar de standplaats gedragen. Als ze straks, groot en klein keurig op een rij staan, kan het ‘belangrijke’ werk van de bijen beginnen. Want… bijen leveren ons niet alleen lekkere en gezonde honing, maar zijn ook heel erg belangrijk voor de bestuiving!
Als we later nog eens over de heide wandelen, zien we in de verte de kasten staan. Twaalf stuks, groot en klein, gebroederlijk naast elkaar, een schitterend gezicht. Even sluiten we onze ogen en horen dan het gezoem van de bijen, dat ons als muziek in de oren klinkt. We hebben al verschillende keren op ons weblog geschreven, hoe ‘belangrijk’ het bijenvolk is voor ons bestaan op aarde. Maar volgens mij, lijken de realisatie van alle goede voornemens ten aanzien van het behouden van onze ooit zo rijke natuur, soms een ‘gebed’ zonder eind!
Tenslotte…
Wij, en velen met ons, kunnen enorm genieten van die uitgestrekte paarse heide en het nijvere bijenvolkje aan het werk te zien. Maar… zoals zo vaak, zijn er altijd wel mensen die het helemaal niks vinden. En… misschien hebben ze wel een beetje gelijk? Schoonheid zegt niet altijd alles, want voor de diversiteit van de heide zijn er ook bloemen en grassen nodig. Mede daarom, wordt er door de natuurbeheerders ook niet meer zo rigoureus geplagd. Grote grazers helpen mee om het Veluwse landschap er zo gevarieerd mogelijk uit te laten zien. Ook de wisent kan daar straks een goede aanvulling op zijn! Ik persoonlijk zou zeggen; geniet van al het mooie en onvervangbare voor het te laat is!