Oude achtender veegt al vroeg zijn gewei
Het afgelopen weekend zagen we hem weer lopen in het “Rauwe veld”, de oude acht-ender die ik inmiddels de naam Castor heb mee gegeven, een naam die uit de Griekse mythologie komt. Zijn gewei kleurde rood van het bloed, en onder aan de rozenstokken hingen nog restjes basthuid, maar voor de rest was het zo goed als geveegd.
In november vorig jaar had hij het afgeworpen, zoals gewoonlijk bij het reewild. Daarna begint al heel snel een nieuw gewei te groeien. Om dat nieuwe gewei zit basthuid, die in deze tijd geveegd gaat worden. Tenminste, de oudere bokken, de jonge bokken doen dat later, soms pas in me of juni.
Achtender
Een reebok als achtender komt niet zo vaak voor, dat is echt een zeldzaamheid. Gewoonlijk telt het gewei zes enden, maar deze bok heeft er links vier en rechts drie. Kenners spreken dan over een oneven achtender. Vorig jaar in april zagen we hem in gevecht met een andere bok. Zie het verhaal: Ook een reebok kent zijn grenzen
Maar nu zie je dat de stangen forser van formaat geworden, vooral de linkerkant. Hij houdt zijn omgeving angstvallig in het oog, en als we wat dichterbij gekomen zijn, kunnen we het bloedrode gewei nog beter bekijken.
Terugkerende gebeurtenis
In zijn buurt lopen enkele reegeiten, maar daar heeft hij op dit moment nog geen oog voor. Hij heeft – letterlijk en figuurlijk – wel wat anders aan z’n kop. Hoewel het vegen bij het reewild een jaarlijks terugkerend gebeuren is, fascineert het ons toch telkens weer.
Takkengevecht
Dan zien we hem even later naar de houtwal lopen, waar een stel oude knotwilgen met veel laaghangende takken en ondergroei van struiken staan. Ideaal voor hem om te kunnen vegen, en dat merken we dan ook. Terwijl we hem op de voet volgen, loopt hij achter de reegeit langs naar de houtwal. Blijkbaar heeft hij toch best wel last van de laatste plukken basthuid, die langs zijn ogen hangen. Even later is hij volop met zijn gewei in gevecht met de wilgentakken.
Tenslotte…
We zijn natuurlijk razend benieuwd, hoe hij zijn territorium dit seizoen gaat verdedigen. Hopelijk kunnen we dit jaar getuige zijn van de bronstgevechten in juli. Hoewel dit mooie moerasgebied aan de rand van de Veluwe niet erg groot is, biedt het voor een aantal reeën toch genoeg ruimte.
We zullen proberen om deze schitterende acht-ender Castor te blijven volgen, dus als het lukt dan hoort en leest u meer over hem in een volgend deel!
Lees ook: “Castor”, de kapitale van het Rauwe Veld – Deel 2
____________________________________________________________________________________________________
Bekijk het filmpje, waar de bok eerst heel rustig een tijdje loopt te grazen, en daarna druk aan het vegen gaat: