Bloeiende sleedoorn en treurige wilg

Bloeiende sleedoorn (Prunus spinosa) 

Ik hoorde de afgelopen tijd verschillende keren mensen zeggen: “Heb je het al gezien, de meidoorn bloeit al.” Nou, mensen dat kan niet waar zijn, dat is vast de sleedoorn. Maar… weet u, hij lijkt natuurlijk heel sterk op de meidoorn, en vandaar misschien deze vergissing. Toch is er een groot verschil, waardoor je de fout niet zo snel meer zult maken, want… bij de sleedoorn komen eerst de bloemen en dan pas het blad, en bij de meidoorn is het precies andersom. Tenminste zo heb ik het geleerd, en in de praktijk is het dan ook echt niet anders.

1 foto treurwilgDSC_6599

De helder-witte sleedoorn links en even verderop het schitterende groen van de treurwilg – Foto: ©Louis Fraanje

Een mooie en opvallende struik

De helderwitte bloemen van de sleedoorn steken erg af tegen het kale hout van bomen en struiken in zijn buurt. Maar daarmee is het ook tegelijkertijd een mooie en opvallende struik. Op de achtergrond probeert de meidoorn zijn eerste groen al te ontvouwen, om straks de meimaand te openen. Of is ze misschien wel vroeger dan anders, nu de lentezon iedere dag aan kracht gaat winnen.

2 - foto DSC_7847

De bloemen van de sleedoorn zijn mooi, maar de vruchten wrang – Foto: ©Louis Fraanje

bes sleedoorn24

Blauwzwarte vruchten

Voorouders van de pruim

De sleedoorn is een struik waarvan de takken lange doorns bezitten. Uit de witte bloesems groeien later in het jaar de sleeën, de blauwzwarte vruchten van de sleedoorn. Die vruchten zien er lekker genoeg uit, maar zijn erg wrang. Na een nachtvorst schijnen ze echter lekkerder te worden.

Het is erg waarschijnlijk dat de sleedoorn één van de voorouders is van de pruim. Tegen de blauwe lucht is de bloeiende sleedoorn een lust voor het oog

3 foto-DSC_7861

De witte bloem steken schitterend mooi af tegen de helder-blauwe hemel – Foto: ©Louis Fraanje

Neem-een-voorbeeld-aan-Doornroosje-en-ontwaak1

Doornroosje de schone slaapster

Doornroosje

De sleedoorn is vrij algemeen als heg aan de rand van loofbossen en langs akkers. Met zijn uitlopers vormt hij ondoordringbare bosjes die bescherming bieden aan planten en dieren. Vogels vinden een veilig plekje voor hun nest en planten vinden bescherming tegen maaimachines en grazende dieren. De sleedoorn werd vroeger veel gebruikt als haag en bescherming van huizen en sloten. Het is dan ook deze dichte, stekelige ondoordringbare sleedoorn die het sprookje van Doornroosje heeft geïnspireerd, en niet de rozenstruik die veel minder dicht en hoog wordt.

4 foto treurwilgDSC_6599

De mooie treurwilg als markering bij een bocht in de weg – Foto: ©Louis Fraanje

640px-Vincent_Willem_van_Gogh_002

Treurende oude man – Vincent van Gogh

Treurende wilg(Salix sepulcralis)

Deze grillige boom met zijn mooie lichtgroene hangende takken en twijgen, doet op het eerste gezicht niet treurig aan. In het voorjaar vallen ze het meeste op: de gele tinten in de vorm van bloemen of twijgen. Wie door stad en landschap trekt, wordt regelmatig geconfronteerd met treurwilgen.

Treurwilgen zijn er niet alleen als trieste uitdrukking voor een begraafplaats.Een treurwilg wordt vooral gebruikt om een punt te markeren ze staan als accenten her en der bij boerderijen, villa’s en buitenhuizen of in parken, plantsoenen of aan de kant van de weg.

Hun schilderachtige, nimfachtige, zwiepende slierten deinen op de klanken van de brullende wind mee, heen en weer, of hangen statig en roerloos, beschenen door het voorjaarszonnetje.

5 foto-DSC_6615

De schilderachtige, zwiepende slierten deinen heen en weer, of hangen statig en roerloos, beschenen door het voorjaarszonnetje – Foto: ©Louis Fraanje

Als markering 

Er komt geen treurig gevoel over mij heen bij het zien van een treurwilg. Twijgen van een treurwilg hangen in lange slierten van de takken begraafplaats krijg je dat gevoel wel. Het is maar net in welke situatie de treurwilg is te zien. In parken valt mij op, dat een treurwilg vaak een specifiek punt markeert: een verdraaiing in loop- of zichtlijnen of als accent van een specifieke plaats aan het water. Dikwijls staat zo’n boom ook bij een boerderij, maar ook dan vrijwel altijd in de nabijheid van een sloot of vijver. Een treurwilg en water lijken dan ook altijd aan elkaar gekoppeld te zijn. Behalve door z’n brede specifieke vorm zijn de geelgroen gekleurde twijgen een blikvanger van jewelste.

Bron: De natuurkalender 

Lees ook: Meimaand bloeimaand

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/20/bloeiende-doorn-en-treurige-wilg/