Veluweborden als cadeautje van de jarige ANWB
Grote borden met een burlend edelhert verwelkomt de weggebruiker langs onze rijkswegen op de Veluwe. Het is een cadeautje van de ANWB, die in 2008 haar 125 jarig jubileum vierde, aan de Veluwe. Deze nieuwe borden waren een vervanging van de oude borden die de bezoekers van de Veluwe een welkom toeriepen en waren vervaardigd door Nunspeter Ernst Dirksen.
Bruine borden wijzen automobilist op landschappen
Tijdens een autorit unieke en aantrekkelijke landschappen voorbijrazen zonder dat te weten is er in ons land en op de Veluwe niet meer bij. De zogenoemde gebiedsaanduidingsborden attenderen snelweggebruikers op de bijzondere landschappen waar zij doorheen rijden. Vanaf 1 juli 2008, de officiële verjaardag van de 125-jarige ANWB, zijn zestien Nationale Landschappen, zeven Nationale Parken en een Werelderfgoedgebied met de borden aangeduid.
Sfeer
“Met deze bruine borden wordt de weggebruiker op een aansprekende manier geattendeerd op onze unieke gebieden, waar, zoals toenmalig verkeersminister Eurlings zei, de sfeer vanaf spat”, aldus de ANWB. In verscheidene Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, staan al soortgelijke borden. Daar worden bezienswaardigheden aangeduid met een pictogram. In Nederland zijn ook de naam en een uitgebreide tekening met de karakteristieke elementen van de gebieden te zien.
Fikse deuk
Allemaal fantastisch natuurlijk, en een schitterend visitekaartje voor de Veluwe. Daarin willen wij de ANWB zeer zeker ook alle lof toewuiven! Maar… het imago, zowel van de ANWB als dat van de Veluwe, heeft – letterlijk en figuurlijk – wel een ‘fikse deuk’ opgelopen. Want toen wij enkele dagen geleden weer eens richting het noorden gingen, zagen we op de A50 nog altijd het gedeukte bord staan. En… volgens ons is dat al enkele jaren zo. Blijkbaar is het ooit flink geramd door een vrachtwagen of zo. In ieder geval is het niet zachtjes gegaan, de bestuurder moet het zeker gemerkt hebben.
Niet goed voor het imago
Hoe dan ook, wij vonden het geen gezicht, en begrijpen dan ook niet waarom het bord er nog altijd zo ‘gedeukt’ bij staat. Op de Veluwe is het alweer bijna zover dat de herten gaan burlen, de bronsttijd breekt dan weer aan. Dan komen weer duizenden toeristen richting de Veluwe om dit natuurgeweld mee te maken. Eigenlijk moest het bord er dan weer keurig bij staan. Zou het nou echt zoveel werk zijn, om het bord te repareren? Hopelijk ziet men bij de ANWB dit ook in, want dit is gewoon jammer en ook zeker niet goed voor je imago, en datzelfde geldt ook voor de Veluwe natuurlijk!
Lees ook: Veluwebord in ere hersteld