Afrastering dagelijks gecontroleerd
Als de wisenten begin volgend jaar komen, krijgen zij 400 hectare ter beschikking. Dat is best veel. Maar ja, daar moet de kudde wel binnen blijven. De afrastering moet dagelijks gecontroleerd worden. Zeker in het begin. Nu heeft de ervaring in de Kraansvlakte geleerd, dat de draden, die onder stroom staan, nog nooit kapot zijn gegaan. Hetzelfde systeem van bedrading wordt ook op de Veluwe toegepast.
Nu hebben we een persoon gevonden, die in Gerritsfles woont en centraal kan aflezen, of de draden intact zijn. De bewoners in Kootwijk en Radio Kootwijk kennen hem zeker wel: zijn naam is Case Kuyt. Onze stichting is blij met hem. We konden het niet nalaten om een fotootje van hem te maken.
Geluidsarme quad
Nu kun je niet van hem verwachten dat hij lopend 11 km draad gaat controleren. Onze stichting heeft een geluidsarme quad gekocht, waarmee Case snel kleine reparaties kan uitvoeren. De leverancier is een Barnevelds bedrijf, dus ook dat onderhoud is goed geregeld.
Mensen nodig
Maar Case gaat dat niet alleen doen, want er hebben zich al een aantal mensen bij hem aangemeld om mee te helpen. Ja, u leest het goed: “mensen”, dat houdt in, dat het niet alleen mannen zijn! Gelukkig ook enige vrouwen, daar moeten we er meer van hebben.
Tekst: ©Cees Hoogeveen
***
Wisent belangrijk voor Europa
Acht jaar geleden brachten ARK Natuurontwikkeling en PWN wisenten terug in de Nederlandse natuur. De eerste kudde leeft in de duinen van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het voorjaar van 2016 komt er een groep wisenten naar de Veluwe en er zijn concrete plannen om deze dieren uit te zetten op Schiermonnikoog. De wisent vervult samen met andere grazers een belangrijke rol in de natuur. ARK tekenaar Jeroen Helmer bracht deze sleutelrol in beeld. Het resultaat is voor iedereen gratis te downloaden.
Europese bizon
Ooit kwamen wisenten, de Europese bizon, in grote delen van Europa voor. De dieren leefden van het zuiden van Zweden tot het noorden van Spanje, en van Nederland tot de Kaukasus en verder naar het oosten tot diep in Rusland. Vondsten van botten uit het begin van het Holoceen, zo’n tienduizend jaar geleden, zijn bekend uit Zweden, Denemarken, Duitsland, België en het Nederlandse deel van de Noordzee. De Noordzee lag toen droog en de wisenten graasden er op de Doggersbank in een landschap met bossteppes.
Bedreigde diersoort
In grote delen van Europa verdween de wisent ergens in de afgelopen 6 eeuwen. De laatste kuddes overleefden in Oost-Europa. In 1919 stierven de laatste wisenten in het Poolse Bialowieza en in 1927 in de Kaukasus. Gelukkig waren er nog dieren in gevangenschap.
Nu zijn er weer meer dan 5000 wisenten, waarvan er 3500 in min of meer natuurlijke omstandigheden leven. De wisent is nog steeds een bedreigde diersoort en projecten in Nederland zijn daarom niet alleen goed voor de natuur, maar ook om de wisent uit de gevarenzone te helpen.
Lees ook: Drinkvennen voor wisent zijn bijna klaar
___________________________________________________________________________________________
Meer over de wisent in de film van Dick Harrewijn: