Vermaarde Quackjeswater
Het Voornes Duin bij Rockanje is niet alleen nationaal, maar ook internationaal bekend staand ongeveer 800 hectare groot natuurgebied. Uit een van de diverse duinmeertjes is in de 17e eeuw het vermaard staande Quackjeswater ontstaan.
Eerste broedplek in Nederland
Dit betoverende natuurgebied ten zuiden van Rotterdam is in eigendom en beheer van vereniging Natuurmonumenten. Volgens deze natuurvereniging is de Kleine Zilverreiger in het Quackjeswater de eerste plek in Nederland waar deze spierwitte vogel is gaan broeden.
Deze sierlijke vogel brengt hier – op een eiland – zijn jongen groot tussen de lepelaars met hun karakteristieke lepelvormige snavel en onder water vissende aalscholvers in kolonies.
Schitterend uitzicht
Vanaf de parkeerplaats is het een klein eindje lopen naar de natuurobservatiepost. Van hieruit heeft de natuurvorser gewapend met verrekijker, telescoop of fototoestel + telelens een schitterend uitzicht en grote belevingswaarde over de waterplas.
Verscheidenheid aan watervogels
Ook een grote verscheidenheid aan watervogels voelen zich hier thuis zoals eenden(bergeenden, kuifeenden en slobeenden), almede ganzen(grauwe ganzen, kolganzen, brandganzen en rotganzen). Maar aanblik van een over het water scherende ijsvogel (Blauwe Schicht alias King Fisher) is geen uitzondering. Wel bijzonder is wanneer een visarend plotseling in het Quackjeswater zich laat bewonderen.
Samenvatting
Het Voornes Duin is bijzonder geliefd bij vogels: bijna twee derde van de Nederlandse broedvogelsoorten nestelt hier. De grote verscheidenheid aan planten, insecten, reptielen, amfibieën en vlinders laten we maar even buiten beschouwing. Gewoon omdat wat daar kruipt, fladdert, groeit en bloeit teveel is om op te noemen.
Lees meer: Voornes Duin en Quackjeswater
Bekijk ook het filmpje van Kees van Rij: Lepelaars en Kleine Zilverreigers uit hun broedkolonies het Quackjeswater, druk fouragerend in het voedselrijke gebied “Strypse Wetering”.