Aantal groene handhavers gezakt
Er zijn te weinig bevoegde handhavers om misdrijven in de natuur op te sporen en te bestrijden. Dat vinden vijf instanties die zich bekommeren om natuurbeheer. Het gaat hierbij om de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, Natuurmonumenten, Stichting Groennetwerk, Staatsbosbeheer en de Nederlandse Jagersvereniging.
Totaal geen weet
In vier jaar tijd is in Gelderland het aantal ‘groene handhavers’ gezakt van 150 naar 80, zegt John ter Horst van Stichting Groennetwerk.
De politie, die midden in een reorganisatie zit, trekt zich terug uit het buitengebied, ziet Ronald Vorenhout van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht.
Eén persoon
‘Jonge instromende agenten die totaal geen weet hebben van wat zich in het buitengebied afspeelt. Ze vinden het eng zodra de lantaarnpalen ophouden.’ Er is nog maar één persoon van de milieupolitie actief, in de omgeving van Apeldoorn.
Hoe groot is het probleem?
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie schrijft in antwoorden op Kamervragen dat hij niet weet hoe groot het stroperijprobleem in Nederland is. De PvdA stelde eind vorig jaar Kamervragen na onder meer berichtgeving van Omroep Gelderland over een verdubbeling van het aantal illegale jachtpraktijken op de Noord- Veluwe.
Middeleeuwse middelen worden door stropers op de Veluwe soms ingezet, zoals een pootklem of kruisboog waardoor dieren soms pas enkele dagen na de vangst sterven.
Van der Steur: geen cijfers
Van der Steur zegt dat zowel politie als justitie geen cijfers over de illegale jacht kan overhandigen.De PvdA vindt de reactie van de minister te summier en vraagt hem opnieuw om opheldering.
Zo schrijft Van der Steur dat in de registraties van politie en justitie stroperijdelicten niet apart worden geregistreerd. Hij meldt dat hij daarom geen cijfers kan geven. De PvdA wil weten waarop de minister dan zijn handhavingsbeleid baseert. Kortom: hoe stuurt de politie nu groene handhavers of politieagenten in het buitengebied aan om zo criminele activiteiten te weren of op te sporen.
Minister weet ook niet: hoeveel mankracht
Ook kan de minister niet zeggen hoeveel mankracht er wordt ingezet in de nachtelijke uren om illegale jagers op te sporen. Volgens Staatsbosbeheer is sinds 2010 het aantal uren van groene handhavers met enkele politiebevoegdheden gehalveerd. De organisatie wil dubbel zoveel buitengewoon opsporingsambtenaren in 2020.
‘Illegale jagers soms zwaar bewapend’. Staatsbosbeheer laat tegelijkertijd weten dat de stropers steeds professioneler te werk gaan. Het zijn criminele bendes die soms geavanceerde wapens gebruiken, aldus een woordvoerder.
Andere natuurorganisaties merken op dat stropers zo nu en dan zwaar bewapend zijn. De toename van criminele jachtpraktijken kan een gevaar zijn voor wandelaars in de natuur, zegt Stichting Groennetwerk.
Zeker omdat er kruisbogen ter hand worden genomen en andere gevaarlijke onorthodoxe jaagtechnieken worden gebruikt om dieren te doden. Daarnaast worden dieren nog meer opgejaagd en opgeschrikt en kunnen bijvoorbeeld zwijnen en edelherten hierdoor ander gedrag gaan vertonen. Hierdoor wordt de natuur verstoord.
Lees ook: Stroperij en wapenhandel in regio Barneveld
Stroperij valt onder meer wetten
Wildstroperij is niet afzonderlijk als strafbaar feit opgenomen in de wet en valt onder verschillende wetten, zoals de Flora- en Faunawet of de Wet Wapen en Munitie. De politie Oost-Nederland gaf eerder ook aan dat cijfers lastig te vinden zijn omdat wildstroperij-incidenten niet apart worden geregistreerd.
Bovendien zijn de systemen van de boa’s en de politie verschillend, daardoor valt de informatie over stroperij tussen wal en schip. Verder komt er binnenkort een Interprovinciaal Overleg waar waarschijnlijk ook over de problematiek wordt gesproken.
Klik hier voor alle antwoorden van de minister op Kamervragen van de PvdA.
Bron: Omroep Gelderland
___________________________________________________________________________________________
Bekijk ook het filmpje: