Toevallige ontdekking
De jakhals is mogelijk opgedoken in Nederland. Een speciale camera heeft de zogeheten goudjakhals op 19 februari geregistreerd op de Veluwe. De universiteit in Wageningen heeft dat maandag bekendgemaakt. De foto’s zijn naar enkele tientallen deskundigen in Europa gestuurd. Zeven van hen hebben geantwoord, en zij bevestigen allemaal dat het echt een jakhals is.
Cameraval
”De beelden zijn van dusdanige kwaliteit dat het erg duidelijk is. Een jakhals is kleiner dan een wolf en groter dan een vos. De kleur van de vacht komt overeen, de hoogte van het dier, de vorm van de kop, de oren en de staart”,zegt ecoloog Edgar van der Grift. Het gaat om een toevallige ontdekking met een cameraval tijdens een onderzoek naar het terreingebruik van hoefdieren dat Alterra momenteel in samenwerking met Wageningen Universiteit uitvoert.
De goudjakhals of goudwolf komt normaal gesproken voor in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en op de Balkan. De laatste jaren migreert de jakhals richting West-Europa.
Steden
De goudjakhals eet hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval. Hij leeft in steppen, bossen en moerassen, maar zou ook naar steden kunnen gaan op zoek naar voedsel. Voor mensen is hij niet gevaarlijk.
”Hij leeft ‘s nachts en is heel teruggetrokken. Als hij zich bedreigd voelt, zal hij zich uit de voeten maken. Je kunt dus over de Veluwe blijven wandelen, misschien dat je hem dan ziet”, aldus Van der Grift.
De universiteit wil niet zeggen waar de jakhals precies is waargenomen. De onderzoekers zijn nog op zoek naar DNA-sporen, zoals haren of uitwerpselen, om te bevestigen dat het een jakhals is. Ze willen niet dat pottenkijkers dat verstoren. Bovendien ziet de eigenaar van het terrein openbaarmaking niet zitten.
Bron: Omroep Gelderland
___________________________________________________________________________________________
Bekijk ook het filmpje: