Naar het Middelpunt van Nederland
Op zaterdag 17 september jl. stond – in het kader van de jaarlijkse Gemeentedag van de Bethelkerk in Ede – ook een natuurwandeling met onze voorzitter Louis Fraanje op het programma. De betreffende wandeling vond plaats op de Goudsberg bij Lunteren, met als doel het vernieuwde Middelpunt van Nederland.
Er hadden zich bij elkaar 26 personen aangemeld, een mooi aantal volgens onze voorzitter, die vorig jaar samen met een groep van ruim 50 wandelaars op Landgoed Kernhem bij Ede een wandeling verzorgde. “Zoveel belangstelling is natuurlijk fantastisch, maar voor mooi eigenlijk een beetje te groot!” aldus Fraanje.
Hessenwegen
Men was met eigen vervoer vanaf de Bethelkerk aan de Jan Th. Tooroplaan in Ede, naar Lunteren gekomen, vanwaar Fraanje zou starten met de wandeling.
Voorafgaande aan de wandeling, heette Fraanje de mensen welkom, dit vond plaats bij het uitkijkpunt de Hessenhut bovenop de Goudsberg. Voor Fraanje allemaal een bekend terrein, omdat hij er graag mag wandelen en daarnaast zich ook persoonlijk – samen met anderen – heeft ingezet bij het tot stand komen van deze schitterende plek.
Hij vertelde over de Hessenwegen en de voerlui die ze in het verleden gebruikten, de Hessenkeerls die op hun vrachtreizen van Zuid-Duitsland naar Nederland reden en dan Lunteren passeerden over deze oude historische route. Daarnaast wees hij vervolgens richting Barneveld, waar aan de horizon de oude toren van de Grote Kerk zichtbaar was, bekend om de sprong van Jan van Schaffelaar.
Grensboom
Vervolgens ging het langs de oude Wildwal naar beneden, deze wildkering uit de late middeleeuwen is mede door vrijwilligers van de Jac.Gazenbeekstichting, grotendeels weer zichtbaar gemaakt. Onderaan de berg werd stilgestaan bij een oude eik, die vroeger als grensboom fungeerde, zo’n boom werd geplant om de grens aan te geven tussen twee verschillende percelen grond. In het verleden werden daar zwerfkeien voor gebruikt, maar die werden nogal eens verlegd, om zo stiekum stukjes land erbij te stelen.
Intermezzo
Vanaf dat punt nam Louis Fraanje zijn wandelaars mee naar de Notarisbank, waar hij spontaan en gelardeerd met veel humor, een jong stel inviteerde dat daar aan het uitrusten was van hun wandeling. Op zijn geheel eigen wijze wist Fraanje er een leuk verhaaltje omheen te breien.Hiermee was de trend gezet en iedereen – inclusief het jonge stel – genoot van dit leuke intermezzo!
Kalenderberg
Daarna werd koers gezet naar de grote zwerfkei die het Middelpunt van Nederland markeerde, dat is gelegen op 51 meter boven NAP op de Koepol of Lindeboomsberg. Vermoedelijk is het een oude gerechtsplaats waar recht werd gesproken onder een Lindeboom. Daar aangekomen kwamen de discussies los, over het wel of niet ‘echte’ Middelpunt zou zijn. Uiteindelijk besloot Fraanje zijn betoog: “Mensen luister, stop met alle discussies, want anders zit ik morgen zonder werk!” Grote hilariteit alom bij de wandelaars.
Hij vulde zijn verhaal nog aan, met het vertellen waarom er nog twee stenen lagen, dit had namelijk te maken met de Kalenderberg, voor de oerbewoners in deze streek. Twee grote stenen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de langste dag. De eerste en de derde steen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de kortste dag.
Geschiedenis
Nadat er van alle kanten foto’s waren genomen en een mooie groepsfoto, werd de tocht voortgezet in de richting van het zandgat. Staande op de bovenrand van de oude zandafgraving. vertelde Fraanje, dat hier de bodem geschiedenis schrijft en dat dit in de toekomst nog beter zichtbaar gaat worden. Via een prachtig kronkelpaadje langs de bovenrand, dat erg smal was en een echt ‘wildernisgevoel’ gaf, kwam men uiteindelijk beneden in het enorme zandgat.
Zandgat lievelingsplek
Inmiddels is de zanderige bodem, bedekt met gras en is het heerlijk toeven in deze omgeving. “Hier voel je de rust en de ruimte van de natuur op zijn best” aldus Fraanje. Zijn lievelingsplek en dan vooral in de avonduren bij volle maan!
Herkenning
Over en weer werden herinneringen opgehaald over vroeger en omdat er ook een aantal wandelaars uit deze omgeving van Lunteren afkomstig waren, was het ook een beetje een feest van herkenning. Toch kon Fraanje er nog heel wat extra’s aan toevoegen en er voor zijn wandelaars een aantal nieuwe ontdekkingen in de natuur aan toe voegen.
Geslaagde wandeling
De sfeer onder de wandelaars was gezellig en ongedwongen, men genoot van Fraanje’s verhalen, waarin de liefde voor de natuur en cultuur van de Veluwe, heel duidelijk naar voren kwam. Aan het einde van de wandeling, werd ter hoogte van de oude Hessenweg, afscheid genomen van de groep. Fraanje deed dit met enkele kwinkslagen, die hun uitwerkingen niet misten en al lachend in ontvangst werden genomen.
Men kon in ieder geval terugzien op een geslaagde middag, die volgens onze voorzitter, zeer zeker voor herhaling vatbaar bleek!
Lees ook: Bethelkerk Ede op stap met Louis Fraanje – 2015
********************************************************************************************************************************************