Trieste optelsom
Ondanks de vele waarschuwingen van de politie, gemeente en natuurorganisaties, waren in de gemeente Ede binnen een week tijd elf aanrijdingen met wild. Volgens Victor Nuijten, flora- en faunabeheerder bij de gemeente Ede, ging het om vier reeën, drie damherten, twee wilde zwijnen en twee edelherten.
‘Trieste optelsom van een week van aanrijdingen met wild in Ede’, twitterde hij. Waar de dieren precies zijn aangereden, is niet bekend. Nuijten waarschuwde eerder voor overstekend wild op de N224.
Pas uw snelheid aan!
De flora- en faunabeheerder raadt automobilisten aan voorzichtig te rijden in natuurgebieden, vooral na zonsondergang. Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) gaf eerder 60 km/uur als adviessnelheid. Dan is het nog mogelijk om op tijd te stoppen en heeft het wild kans de wagen te ontwijken. Als u onverhoopt toch een aanrijding heeft met wild moet u direct de politie bellen: 0900-8844. Doorrijden is strafbaar.
Aanrijdingen met wild: voorkomen kan niet, verminderen wel
Aanrijdingen met reeën, wilde zwijnen en ander wild betekenen een forse schadepost en brengen bovendien de natuurbeschermers en wildbeheerders in het geweer. Letterlijk en figuurlijk. Want Gelderland gaat het afschieten van wild niet uit de weg om overpopulatie en daarmee aanrijdingen te voorkomen. Tezelfdertijd dringen natuurbeschermers aan op creatieve maatregelen om het probleem aan te pakken en die maatregelen worden ook toegepast. De provincie Gelderland spendeerde en spendeert daar nog steeds kapitalen aan. In 2013 werden op 11 beruchte plekken voor bijna 2 miljoen euro maatregelen getroffen
Maatregelen
En dat arsenaal maatregelen dijt steeds verder uit: van hekken, wildrasters, tot betonblokken langs Veluwse wegen die moeten voorkomen dat wilde zwijnen in de bermen fourageren.
Van wildspiegels en het maaien van bermen om wild en automobilist meer overzicht te geven tot lagere maximumsnelheden op de Veluwse wegen’. Een hele lijst.
Te veel wild
Maar al die inspanningen boeken wisselend resultaat. Zijn er jaren waarin er minder aanrijdingen plaatsvinden; recente cijfers laten zien dat het op de Veluwe weer de verkeerde kant opgaat. Het afgelopen jaar werden er 1536 aanrijdingen geturfd, waarvan 337 keer met een wild zwijn.
Reden voor het Gelderse CDA om de provincie te vragen of er wel voldoende zwijnen worden afgeschoten. Want daar ligt volgens een deel van de politiek en het provinciebestuur de oorzaak van het probleem: er is te veel wild dat voedsel gaat zoeken op plekken waar dat tot problemen leidt. En dan is het afschieten van wild misschien niet de elegantste manier, maar wel noodzakelijk.
Niet te hard rijden
Maar de natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen, en dus zal het blijven voorkomen dat een zwijn of een ree op een motorkap belandt. Alle maatregelen ten spijt. Dat weet ook de in 2013 opgerichte Stichting Wildaanrijding Nederland die het aantal aanrijdingen bijhoudt en overheden adviseert. Daarbij wordt ook nadrukkelijk een beroep gedaan op de automobilist, want volgens de Stichting zijn veel aanrijdingen het gevolg van te hard rijden. ‘Pas uw snelheid daarom aan, met name na zonsondergang’, zo luidt een van de adviezen. ‘
Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het wild kans om uw auto te ontwijken. ‘Deze snelheid biedt u ook nog de mogelijkheid om tijdig te stoppen.’ De automobilist krijgt voor zijn eigen veiligheid het advies niet uit te wijken en er rekening mee te houden dat het vaak niet bij een overstekend dier blijft: ‘Houd er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen’.
Balans is zoek
Maar die oplettende weggebruiker is natuurlijk maar een deel van de oplossing. Er is meer nodig om het aantal aanrijdingen omlaag te brengen. Maar wat allemaal? Afgezien van technische en infrastructurele foefjes als rasters, spiegels en hekken is ook het aloude wildbeheer noodzakelijk, zegt de provincie Gelderland.
Want waar de verhouding leefruimte, aanwezig voedsel en wild in balans is, is de kans groter dat de dieren in hun leefgebied blijven en dus niet richting de bebouwing en wegen trekken om daar naar voedsel te zoeken.
Jaar in jaar uit blijkt dat die balans niet snel gevonden is en het dus een spel blijft van goed uitkijken op de weg. Zorgen dat het wild daar zo veel mogelijk wegblijft en desnoods ingrijpen het het jachtgeweer. En blijven waarschuwen, zoals ook dit jaar weer!
Bron: Omroep Gelderland
Lees ook: Zwijnen aangereden op de Leuvenumseweg