Onder het spoor en over de weg
Op de Veluwe wordt momenteel hard gewerkt om een faunapassage te maken voor het wild, om deze dieren de gelegenheid te geven om veilig de A1 van oost naar west en andersom te kunnen trekken. ProRail bouwt daarom tussen Kootwijk en Stroe een ecoduct over de snelweg A1 en een faunatunnel onder de spoorlijn Amersfoort- Apeldoorn.
Betere voortplanting en verspreiding
De Veluwe bestaat uit bos-, heide- en stuifzandgebieden, waar verschillende diersoorten leven. Sommige worden met uitsterven bedreigd. Daarom bouwt ProRail een faunatunnel onder het spoor en een ecoduct over de weg, ter hoogte van Maanschoten, tussen Stroe en Kootwijk. Door deze nieuwe faunapassage kunnen dieren zich beter voortplanten en verspreiden.
Spectaculaire wijze
Inmiddels is de bouw alweer een heel stuk verder en is het gedeelte onder het spoor al geplaatst. Dat is er op spectaculaire wijze in twee uur tijd ondergeschoven nadat eerst 6000 kuub zand moest worden verwijderd.
Onderaan dit artikel kunt op het Timelapse filmpje zien hoe of dat in zijn werk is gegaan.
Van edelherten tot dagvlinders
Het ligt in de bedoeling, dat edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen en boommarters etc. straks de faunatunnel en het ecoduct gaan gebruiken, maar ook reptielen, vliegende herten en dagvlinders. Zo worden – stukje bij beetje – de trekroutes van het wild, die door het verkeer waren afgesneden op de Veluwe, weer enigszins hersteld.
Ontsnippering en planning
Leefgebieden van planten en dieren worden doorkruist door diverse wegen (water-, spoor- en rijkswegen). Die vormen een barrière en zorgen voor versnippering van deze leefgebieden, waardoor instandhouding van soorten in gevaar kan komen. In het kader van het landelijke Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO) legt de overheid diverse faunapassages aan bij rijkswegen en sporen. Faunapassages moeten die versnipperde gebieden weer met elkaar verbinden.
Rode plekken
“Afgelopen zaterdag was ik er nog even en het viel me op dat er in het kaal gemaakte gebied zulke rode stukken grond zaten. Waarschijnlijk hebben ze hier vroeger ijzerovens gehad, even verderop bij Kootwijkerzand kom je deze rode plekken ook tegen”, aldus Jan van Uffelen.
Planning
De bouw van de passage is in oktober 2016 gestart. In maart 2018 hopen we de eerste dieren de passage te zien gebruiken. De aanleg wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en gemeente Barneveld.
Lees ook: Aanleg nieuwe faunapassage op de Veluwe