Natuurgeheimen in de achtertuin

Jan van Uffelen

Barneveldse natuurliefhebber Jan van Uffelen volgt de natuur dichtbij huis…

Afgelopen zondag de 18e juni zat ik met het warme weer heerlijk op mijn stoel bij ons vennetje en zag daar van alles gebeuren. Natuurlijk had ik mijn foto- annex filmtoestel in de aanslag. Onder fotografen is er het bekende gezegde: het beste fototoestel is degene die je bij je hebt. Nou, ik hoefde niet lang te wachten.

Een prachtige putter op de leliebladeren – Foto: ©Jan van Uffelen

Belangrijke schakels

Een putter zocht verkoeling op de leliebladeren van het vennetje en zakte er niet eens doorheen. Al wiebelend stapt hij over het blad van de waterlelies en probeert tussen de bladeren door, zijn dorst te lessen. Ja… met dit warme weer moet je toch een beetje creatief zijn!

En… terwijl ik zo zit te genieten van deze prachtige vogel, zie ik iets verderop een hommel, die van de ene naar de andere bloem vliegt. Dit bezige diertje snoept van de nectar en zorgt ervoor dat het stuifmeel goed verspreid wordt. Allemaal belangrijke ‘schakels in het hele natuurgebeuren, die niet zonder elkaar kunnen.

De hommel is klaar voor de landing – Foto: ©Jan van Uffelen

Heel duidelijk zie je het stuifmeel aan zijn poten zitten – Foto: ©Jan van Uffelen

Luidruchtig tafereel

Ineens hoor ik een geschreeuw van jewelste en als ik kijk, zie ik vlakbij op de heiningpaal een ekster zitten, met om haar heen drie hongerige kindertjes, waarvan de ene nog harder schreeuwt dan de andere. Moeder ekster raakte er niet van onder de indruk, maar ging op haar gemakje van snavel tot snavel. Ieder op zijn of haar beurt. Ondanks dat het echte ‘rovers’ zijn, kan ik nu toch best wel genieten van dit ‘luidruchtige’ tafereel.

De ekster gaat met haar voedsel van snavel naar snavel – Foto: ©Jan van Uffelen

Vliegensvlugge kikker

Als ik mijn lens even later weer in de richting van het vennetje gedraaid heb, zie ik net een groene kikker tussen de leliebladeren uit het water naar boven komen. Terwijl deze op het blad probeert te kruipen, maak ik een foto, maar schakel daarna meteen over naar video, om te kijken wat er gaat gebeuren. Nou dat trof ik, want hij/zij pakte vliegensvlug een vlieg.Dat gebeurde in een nanoseconde. Later bekeek ik de beelden nog eens in slow motion en was er slechts een schim te zien. Onderaan mijn stukje kun je het filmpje bekijken.

De groene kikker is net naar boven gekomen – Foto: ©Jan van Uffelen

Tortelduiven

Toen ik mijn stoel verliet werd mijn plek al snel ingenomen door een paartje tortelduiven, die met de vleugels wijd verkoeling zochten. Deze Turkse tortelduif komt sinds de helft van de 20e eeuw voor in Nederland. Zijn oorspronkelijke woongebied bestrijkt Zuidoost-Europa (de Balkan) tot aan Japan. Nu komt de Turkse tortel vrijwel in heel Europa voor. Hij broedt zelfs ten noorden van de Noordpoolcirkel in Scandinavië.

Een paartje tortelduiven zoekt verkoeling op de tuinstoel – Foto: ©Jan van Uffelen

Steden en dorpen

Ook in Amerika leeft de Turkse tortelduif; hij werd voor het eerst gespot in de Bahama’s in de jaren 70 en verspreidde zich vervolgens naar Florida. Zijn grootste bolwerk heeft hij in de golfkust van de Verenigde Staten, maar hij bevindt zich ook in Californië, Brits-Columbia en de Grote Meren op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Deze vogel komt veel voor in de buurt van mensen en woont graag in steden en dorpen, waar hij veel voedsel kan vinden.

Het aantal broedparen in Nederland is 50.000 tot 100.000. Sinds de jaren 80 is er een drastische teruggang van Turkse tortels vastgesteld (een halvering), maar de toe- en afname is nu weer constant.(Bron: Dier en Natuur)

Zomaar even ben je buiten en dan gebeurt er van alles. Als je het maar wilt zien!

Tekst en foto’s: Jan van Uffelen

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/06/28/natuurgeheimen-lens-gevangen/