Mooi resultaat bij opgravingen Driehoek
BARNEVELD De inmiddels afgeronde archeologische opgravingen op bedrijventerrein Harselaar-Driehoek in Barneveld hebben een goed resultaat opgeleverd, stelt onderzoeksbureau Archol uit Leiden. Eerder meldde deze krant al over de vondst van sporen van boerderijen uit de ijzertijd en een waterput uit de Romeinse tijd. “Maar we hebben uiteindelijk ook een tweede waterput gevonden én sporen uit de Middeleeuwen. Meer dan we hadden verwacht.” Dat meldt archeologe Marleen van Zon van Archol, die het onderzoek leidde.
Waterputten
In de laatste week van de opgravingen werden in het gebied nog sporen van een huis en enkele roedenbergen uit vermoedelijk de dertiende of veertiende eeuw aangetroffen, plus de tweede waterput. “De eerste waterput die we vonden, bleek geheel gesloopt te zijn. De houten beschoeiing was er waarschijnlijk door bewoners in de Middeleeuwen al uitgehaald.” Maar de tweede put was nog intact. “Het bovenste deel van de put was beschoeid met aangepunte takken en dunne stammetjes. Het onderste deel bestond uit een kuip. Het bijzondere was dat deze nog helemaal compleet was, inclusief de bodemplaat. Nu hebben we dus een complete kuip bestaande uit duigen en omgeven door hoepels om het bij elkaar te houden en een perfecte ronde bodem. Een bijzondere vondst.”
Bosch Beton
De archeologen werden vorige week bij gelegenheid bijgestaan door Richard Ridderhof en Brand Jan van den Bosch, beiden van het betonbedrijf Bosch Beton dat hier na de zomer start met de bouw van de nieuwe fabriek. De archeologische opgravingen werden dan ook in opdracht van Bosch Beton uitgevoerd. “Voor ons was het bijzonder dat de opdrachtgevers zo enthousiast waren dat ze zelf wilden komen helpen. Daar wilden we ze dan ook graag de kans toe geven”, zegt Van Zon.
Restanten van een waterput
De opgravingen startten vorige maand op de plek waar de nieuwe betonfabriek gebouwd gaat worden. Het gaat dan om het terrein ten oosten van Harselaar-Oost, tussen snelweg A1 en spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn in. Eerder maakte deze krant al melding van de restanten van een waterput van 1500 tot 2500 jaar oud en sporen van acht boerderijen uit de ijzertijd (800 voor Christus tot het begin van onze jaartelling). Het archeologisch onderzoek is een verplicht onderdeel in de voorbereiding op de bouw van de betonfabriek.
Alle vondsten worden de komende periode nauwgezet bestudeerd door Archol, die er later een rapport over presenteert.
Tekst: ©Wouter van Dijk/BDU
Bron: Barneveldse Krant – Met dank aan: Jan van Uffelen
_______________________________________________________________________________________________
Bekijk de twee filmpjes: