Een echte typische Hollandse herfstdag…
Toen ik een vrijdagmiddag 6 oktober jl. over de oude rijksweg(N224) tussen Veenendaal en Ede terug naar huis reed, verrees links van mij boven een maisakker een schitterende regenboog. Deze hele dag was weer zo’n echte typische Hollandse najaarsdag, met zon en regen, die elkaar om beurten afwisselden. Heel vaak gebeurt het dan, dat in de late namiddag, de lucht wat op gaat klaren en de zon vanachter het donkere wolkendek vandaan komt. Mede door de lage stand van de zon, die dan dwars door de regenbui heen gaat schijnen, verrijst aan de andere kant een regenboog, zo ook vandaag!
Machtig natuurverschijnsel
De loonwerkers zijn in deze tijd bijna dag en nacht bezig met maiskneuzen en proberen de oogst – zo goed en zo kwaad als het gaat – op tijd binnen te krijgen. Vooral nu met al die nattigheid, valt dat zeker niet mee voor deze kerels van het platteland met hun reusachtige machines. Maar… wat nog reusachtiger was, dat even later vanachter mij, de zon haar mooie strijklicht over de maisakker liet vallen en deze in een wonderlijk mysterieus licht zette. Als dan daarboven een schitterende regenboog tevoorschijn komt, wordt ik gegrepen door de schitterende kleurenpracht!
Kleurrijke verbinding
Hoe dan ook, wij raken altijd weer onder de indruk van dit wonderlijke natuurverschijnsel, daarbij ook denkende aan het verbond van God met Noach; dat de aarde nooit meer door water zal vergaan! Als je dan ‘s avonds een klein berichtje krijg van iemand, die op hetzelfde moment ook deze regenboog in beeld heeft gehad en daarbij zo haar herinneringen heeft, dan wordt je toch helemaal warm van binnen! Zo zie je maar weer de kleurrijke verbinding van onze gedachten en herinneringen met deze schitterende Hemelboog.
Lees ook: Dreigende wolken, stromende regen, kleurrijke boog
_______________________________________________________________________________________________
Cirkelvormige regenboog
De regenboog bevat alle kleuren van het spectrum, namelijk: Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violette.
In theorie is elke regenboog een cirkel, maar vanaf de grond zien we daarvan doorgaans alleen het bovenste gedeelte.
Om de volledige cirkel te zien moeten er zich ten opzichte van de waarnemer ook waterdruppels onder de horizon bevinden, en moet het zonlicht die druppels ongehinderd kunnen beschijnen.
Aan deze voorwaarden wordt over het algemeen niet voldaan wanneer we ons op de grond bevinden, hetzij doordat er zich geen waterdruppels in de vereiste positie bevinden, hetzij doordat het zonlicht wordt geblokkeerd door het landschap achter ons.
Het resultaat is de bekende boog, die een begin en een einde lijkt te hebben. Zodra we ons echter op een hogere positie bevinden, zoals op een hoog gebouw of in een vliegtuig, kan er wel aan de voorwaarden worden voldaan en kan de volledige cirkel van de regenboog wel worden waargenomen.
Dubbele regenboog
Ook de cirkelvormige regenboog kan een nevenboog hebben (zie Dubbele regenboog hierboven).[7] Ook is het mogelijk om op de grond de cirkel kunstmatig te produceren, bijvoorbeeld door met de zon in de rug een waternevel uit een tuinslang te sproeien.
Een cirkelvormige regenboog dient niet te worden verward met de – veel kleinere en door andere optische processen veroorzaakte – glorie (optisch fenomeen), die vaak rondom de schaduw van de waarnemer of die van een vliegtuig wordt waargenomen. Regenbogen en glories kunnen in de juiste omstandigheden tegelijk optreden.
Bron: Wikipedia