Bijzondere bomensoorten uit alle werelddelen in Arboretum Oostereng
En… na ons bezoek bij Belmonte, zijn we naar het Arboretum Oostereng aan de Keijenbergseweg gereden. Achter de voormalige boswachterwoning van onze vriend en emeritus-boswachter Jan Willems.
Zeldzame soorten
Er zijn bijzondere bomen- en struikensoorten en andere planten uit vele gebieden. De stichters van het arboretum De heer en mevrouw Insinger-Everwijn verzamelden samen met dendroloog en landschapsarchitect Leonard Springer bijzondere soorten uit alle werelddelen. In de tijd van Springer waren de meeste van de tegenwoordig toegepaste soorten toen al verkrijgbaar. Vaak wel als zeldzame soorten die door bijzondere boomkwekerijen en liefhebbers werden gekweekt.
De twee arboretumvakken uit de periode 1911-1930 kunnen als Springertuinen worden aangemerkt. Meestal werd gekozen voor de soorten in hun natuurlijke vorm, dus geen dwerg- of treurvormen en bontbladigen. Enkele roodbladige bomen zijn wel aanwezig. In die trant zijn we verder gegaan.
Bomenpad
Bij de ingang van het arboretum staat een groot informatiebord. Bij alle belangrijke bomen zijn informatiebordjes geplaatst met de naam (Nederlands/wetenschappelijke naam) en de ouderdom van de boom. Ook zijn er educatieve bordjes geplaatst over verschillende onderwerpen, zoals de specifieke en/of grote bomen, dieren in het bos, functie dood hout en paddenstoelen. Het Arboretum wordt gerenoveerd door een vrijwilligersgroep met specialistische kennis en is te bezichtigen via het Bomenpad, een kronkelpaadje door het gebied.
Bijzonder
Het arboretum is bijzonder vanwege de combinatie van natuur en cultuurhistorie. Het is geen aangeharkt en netjes gemaaid park, maar een ecologisch park. De natuur kan op vele plaatsen zijn gang gaan. We streven naar het midden tussen oerwoud en park, met een rustgebied voor dieren, maar er is ook een verborgen tuin en een bijzondere verzameling bomen, struiken en stinzenplanten. Het is ook het leefgebied van bijzondere en zeldzame diersoorten, zoals zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht, boommarter, das, bosuil, ringslang en zandhagedis.
______________________________________________________________________________________________________________________
Bekijk ook het korte filmpje van een boomklimmer: