Als de bessen in de nazomer op kleur gaan komen, beginnen we alweer een beetje richting herfst te dromen!
Op veel plaatsen zien we trossen met oranje/rode lijsterbessen, ze zijn nu volop aanwezig en niet alleen voor de lijsters en merels een lekkernij, maar zeker zo’n 60 verschillende soorten vogels eten ervan.
Ook de blauw/zwarte vlierbessen komen in grote getale voor en zijn erg in trek bij de vogels, maar ook wij mensen eten ervan, je kunt er namelijk ook heerlijke gelei of jam van maken.
Lijsterbes
Ten onrechte wordt de lijsterbes als giftig beschouwt. De vruchten van de lijsterbes bevatten, naast zwarte bessen, heel veel vitamine C, maar pas op, want in onrijpe bessen zit sorbinezuur, maar dat is heel normaal bij vruchten als ze nog niet rijp zijn. Daarom moet je alleen de rijpe lijsterbessen eten, waar geen sorbinezuur meer in zit.
Vlierbessen
De blauw/zwarte vlierbessen kom je weer op veel plaatsen tegen, maar kijk goed uit, dat je ze niet verward met de Amerikaanse vogelkers. Vlierbessen kun je beter niet zomaar vers geplukt ook direct op eten, omdat ze de stof sambunigrine bevatten, dus moet je ze eerst koken. Maar gekookt zijn de bessen onschadelijk en wel goed eetbaar en geschikt om allerlei heerlijke recepten mee te maken.
Op het internet kun je allerlei informatie hierover vinden,onder andere op: Wildpluk Wiki