Maandagmorgen 5 augustus voedertijd in de polder
Of het nou een achteraankomertje was of niet, het jong van de boerenzwaluw zat op een hek in de polder Arkenheem bij Nijkerk om eten te roepen. Met zijn grote gele snavel regelmatig wijd open, was het een opvallende verschijning waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan. Maar het kan ook een tweede of derde legsel zijn geweest, want ook dat kan zomaar gebeuren.
Lekkere hap
Na even gewacht te hebben, vlogen de oudervogels regelmatig langs en over het jong, maar voeren was er niet bij, waarschijnlijk wilden zij bewerkstelligen dat het jong zelf op zoek ging naar voedsel. Maar… die vertikte het en bleef gewoon zitten waar hij zat, dus uiteindelijk kwam er toch een ouder met een lekkere hap aanvliegen. Deze dook met haar volle snavel in de snavel van het jong en binnen de kostste keren vloog ze weer weg.
Natuurweetje
Broedt in los kolonieverband in de periode mei-augustus. Soms nog een 2e legsel (juni-juli) of 3e legsel (augustus) afhankelijk van de omstandigheden (weer/voedsel). Per legsel 3-6 eieren (soms 2-7). Broedduur: 12-16 dagen. Ze metselen hun nesten van klei en leem vaak op randen en richels in koeien-, varkens- of paardenstallen, zowel hoog als laag, maar ook wel onder bruggetjes, of aan sluizen of onder brede dakoverstekken. Jongen zitten zo’n 20-24 dagen op het nest, maar soms langer als het weer slecht is.
Immense prestatie
In Zuid Afrika werd ooit een boerenzwaluw gevangen, die al zestien keer tussen dat land en Engeland op en neer was gevlogen. Men kon dat vaststellen aan het ringetje dat hij om zijn pootje had. Zestien jaar lang was deze zwaluw in de lente van Zuid Afrika naar Engeland gevlogen en in het najaar van Engeland naar Zuid Afrika.
Wat een immense prestatie voor zo’n klein vogeltje, keer op keer was hij onbekommerd zijn lange mysterieuze vlucht begonnen, recht op het doel af, duizenden en nog eens duizenden kilometers. Alle risico’s van zo’n enorme tocht ten spijt, scheen dat toch de beste manier voor hem te zijn om in leven te blijven en in die zestien jaar lang had onze kleine boerenzwaluw op zijn verre tochten, bijna de afstand van de aarde naar de maan afgelegd!
O ja, wij vliegen ook naar Afrika en om de aarde en naar de maan, met brullende motoren en met de hulp van uiterst ingewikkelde electronica, maar de kleine boerenzwaluw had die hulpmiddelen helemaal niet nodig, zestien jaar lang vond hij feilloos de weg over de continenten!
Citaat uit: “Trekvogels” (1977)
______________________________________________________________________________________________________________________
Bekijk ook het filmpje, dan kun je zien hoe snel dat voeren gaat: