Paars bloeiende heide weer helemaal terug van weggeweest…
Op vrijdag 16 augustus 2019 zijn Fransien en ik naar de bloeiende heide op de Posbank bij Rheden geweest, ook daar was het één en al ‘paars’ wat de klok sloeg. Zo af en toe zagen we ook nog wel wat grijze en dus dode plantjes tussen de bloeiende heide, maar het paars had gelukkig de overhand. De heide is over de gehele linie overweldigend en weer helemaal terug van weggeweest, vergeleken bij vorig jaar. En ook de Veluwse imkers zijn er blij mee, gezien de bijenkasten die wij op onze zwerftocht tegenkwamen in de heide!
(Bekijk de onderstaande beelden en geniet mee van de bloeiende heide op de Posbank.)
Herikhuizerveld en Posbank
De Posbank is een halfronde stenen bank, die op een markant uitzichtpunt staat. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25-jarig jubileum (7 mei 1893-1918) van de heer Pos als de tweede voorzitter van de ANWB.
Het monument is ontworpen door de architect Willem Leliman. Het werd op 24 mei 1921 onthuld. In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank. De Posbank is in de volksmond ook de benaming van het heidegebied waarin hij ligt. De eigenlijke naam van het heidegebied is echter het Herikhuizerveld.
Uitzicht over het IJsseldal
De Posbank bij Rheden is dus eigenlijk de naam van een monumentale bank en van het naastgelegen theehuis, op de rand van het Herikhuizerveld, een begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe. De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen “Signaal Imbosch” (110 m). De uitspanning die vroeger op de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp. De Posbank ligt in het Nationaal Park Veluwezoom. (Bron: Wikipedia)
Tenslotte
Nu wij de geuren en kleuren van de bloeiende heide eenmaal weer geproefd hebben, smaakt dat natuurlijk naar meer, dus zwerven we – bij gezondheid – de komende tijd samen verder over de Veluwe. Want er zijn meerdere mooie heidevelden op onze Veluwe en die willen we ook gaan bekijken. Dus blijf ons volgen op de Veluwenaar, dan kunt u meegenieten van onze tochten!
*********************************************************************************************************************
Bekijk ook:
Tip voor de ANWB…
Deze prachtige oude ANWB handwijzer(1946) op de Posbank, is een stukje cultuurerfgoed en daarbij een in het oog springende ‘landmark’ die ook nog eens een prachtig foto-object is voor liefhebbers. Maar op dit moment is het geen reclame voor de ANWB. Dus een kleine moeite en een kwastje verf doet wonderen!
ANWB en Veluwe
Allemaal fantastisch natuurlijk dat zo’n oude handwijzer er nog mag bklijven staan, daar komt nog bij dat het een schitterend visitekaartje is voor de Veluwe. En… daarin willen wij de ANWB zeer zeker ook alle lof toewuiven! Maar… het imago, zowel van de ANWB als dat van de Veluwe, heeft hiermee – letterlijk en figuurlijk – wel een ‘fikse deuk’ opgelopen.