Het is familie van de Blauwe bosbes maar minder bekend…
Ja… de sappige blauwe bosbes is voor ons Veluwenaren geen onbekende, maar de rode bosbes of Vossenbes is minder bekend en misschien komt dat ook wel omdat hij minder algemeen is. Toch zijn deze prachtige rode bessen echt wel eetbaar, misschien wel een beetje zuur en daarom niet zo populair als de Blauwe bosbes.
Wildgerechten
De rode bosbes of vossenbes is een gewaardeerde en geliefde vrucht, die vooral bij wildgerechten wordt geserveerd in de keukens van Noord- en Centraal-Europa, met name in de Scandinavische landen, Polen, Oostenrijk, Slowakije en Karelië (Rusland). De vruchten bevatten vele gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen. Ook bevatten de vruchten mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfaat.
Niet rauw
Wegens zijn wrange, zure smaak, die door het hoge gehalte aan fruitzuren (onder meer ascorbinezuur, benzoëzuur en salicylzuur) wordt veroorzaakt, wordt de vrucht slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote, jam of marmelade verwerkt.