Noordwaarts naar Texel – Deel 68

Molens en kerken kleuren het landschap op Texel

Ja… als ‘vogelaar’ kun je hier op Texel je hart ophalen, zelfs voor ‘vreemde’ vogels zoals wij, is het hier goed toeven dat kan ik u verzekeren.

Maar er is natuurlijk meer te beleven op het Waddeneiland, behalve het heerlijk ongedwongen zwerven door de duinen en over het strand, heb je op Texel ook prachtige landschapselementen zoals; kerken, boerderijen, schapenboeten en een aantal prachtige molens.  En allemaal hebben ze zo hun eigen charme, maar de molen Het Noorden heeft een apart plekje bij ons.

Middenin de de polder staat de molen Het Noorden – Foto: ©Louis Fraanje

In het waterrijke gebied van de polder Het Noorden staat de gelijknamige molen – Foto: ©Louis Fraanje

Prachtig lijnenspel vanaf de Lancasterdijk bij molen Het Noorden – Foto: ©Fransien Fraanje

Prachtig lijnenspel vanaf de Lancasterdijk bij molen Het Noorden – Foto: ©Fransien Fraanje

Het Noorden

Het Noorden is een achtkante bovenkruier en een echte poldermolen in de polder Het Noorden ten noorden van Oosterend. Bij inpoldering van de noordoostelijke gebieden van het eiland Texel bleek in 1878 een grote molen nodig om het gebied te bemalen. Bij de bouw werd de molen voorzien van een vijzel. In 1928 werd de molen voorzien van stroomlijnwieken en drie schroefpompen volgens het systeem van molenmaker Dekker uit Leiden.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 De molen raakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw buiten bedrijf en werd in 1970 eigendom van de Vereniging De Hollandsche Molen die enkele jaren later een restauratie liet uitvoeren. Later werden twee van de drie schroefpompen ook weer maalvaardig gemaakt. Thans zijn de roeden voorzien van het fokwieksysteem met zeilen en maalt de molen op vrijwillige basis het water rond in een circuit. Bron: Wikepedia

Prachtige zonsondergang bij molen Het Noorden. Louis zit onderaan rechts bij het water – Foto: ©Fransien Fraanje

De zonsondergang laag bij het water in de lens gevangen – Foto: ©Louis Fraanje

De zonsondergang laag bij het water in de lens gevangen – Foto: ©Louis Fraanje

Weerspiegeling

Er hangen donkere wolken boven de horizon, maar erachter schijnt de zon die langzaam maar zeker verder naar beneden zakt en straks een prachtig effekt heeft op het water. Fransien blijft met haar camera wat hoger staan, zodat ze wat meer overzicht heeft. En ik ga helemaal onder bij het water zitten, dan is de weerspiegeling nog mooier als de zon erbij komt. Zeker nu er weinig wind is en het rustige water  de beelden ‘glashelder’ laat weerspiegelen, zoiets moois kun je echt van genieten, je krijgt er nooit genoeg van!

Op het plein bij de kerk zijn de bomen voorzien van Kerstverlichting – Foto: ©Louis Fraanje

Op het plein bij de kerk zijn de bomen voorzien van Kerstverlichting – Foto: ©Louis Fraanje

Kerstsfeer

Midden in De Koog staat aan de Dorpsstraat de uit 1719 daterende kerk. De Koog zelf heeft in de loop van de tijd een ongekende gedaanteverwisseling ondergaan, maar de kerk en het boerderijtje naast de kerk (beiden rijksmonumenten) zijn gebleven. Op het plein bij de kerk is de dennenboom en omringende bomen voorzien van Kersverlichting, dat geeft een gezellige, vredige en warme uitstraling.
Al wandelend door het dorp, kun je je nauwelijks meer voorstellen hoe of het vroeger moet zijn geweest, want ook een plaats als De Koog is meegegaan in de vaart der volkeren, al heeft het de gemoedelijke  uitstraling, waarin het typische dorpsgevoel en de nabijheid van de zee nog merkbaar is!

Kerkje in Den Hoorn mooi verlicht in de avond brengt licht in de duisternis - Foto: © Louis Fraanje

Het kerkje in Den Hoorn mooi verlicht in de avond brengt ‘Licht’ in de duisternis – Foto: © Louis Fraanje

Tenslotte…

Wat later op de avond rijden we naar het 600 jaar oude Hoornder kerkje in Den Hoorn, het is één van de meest gefotografeerde gebouwen op het eiland, in de volksmond wel het ‘witte kerkje’ genoemd.  ‘s Avonds is het kerkje verlicht en brengt het – letterlijk en figuurlijk –  ‘Licht’ in de duisternis. En als Fransien en ik zo in het donker samen rondom het kerkje wandelen, overvalt ons een ‘onverklaarbaar’ gevoel, net of je je op zo’n plek nog dichter bij God voelt, een heel bijzonder moment!

Het jaar is alweer bijna ten einde, maar wat hebben we weer genoten van ons bezoek, want Texel  is voor ons als een tweede thuis, daarover heeft u de afgelopen jaren genoeg kunnen lezen en zien in deze serie “Noordwaarts naar Texel”, daarnaast hopen wij – bij gezondheid –  het komende jaar onze serie te kunnen vervolgen!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 69

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/28/noordwaarts-naar-texel-deel-68/