Volop bloeiende Hazelaars op de Veluwe

Het lijkt wel voorjaar op de Veluwe…

Het leek vorige week zaterdag 11 januari al een beetje voorjaar te worden,  toen ik samen met Louis een wandeling door het bos maakte. Op veel plaatsen zagen wij dat de hazelaar (Corylus avellana) haar katjes al had uitgerold.

De hazelaarstruiken zijn al vroeg in bloei gekomen. Ongetwijfeld zullen er al op meerdere plekken de allereerste hazelaars in bloei staan. Het kan nog al eens verschillen tussen de ene plek en de andere. Maar hoe zal het verder met ze gaan, want het is nog lang geen voorjaar?

Hier langs het bospad allemaal katjes aan de hazelaars - Foto: ©Fransien Fraanje

Hier langs het bospad allemaal katjes aan de hazelaars – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurweetje

De hazelaar is een “naaktbloeier”: de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft. De hazelaar is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloemen zitten in katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Ze gaan pas bloeien in januari. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopje bij elkaar. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien.
De enkelvoudige, veernervige bladeren hebben een dubbel gezaagde bladrand zonder insnijdingen. Ze hebben omgekeerd eironde bladeren met toegespitste bladtop. De hazelaar wordt tot 6 m hoog en gaat pas na tien jaar vrucht dragen.

Bloeiwijze let ook op de kleine rode rode stijlen met de stempels bovenaan het takjes met katjes - Foto: ©Louis Fraanje

Bloeiwijze let ook op de kleine rode rode stijlen met de stempels bovenaan het takjes met katjes – Foto: ©Louis Fraanje

Hooikoorts en pollen

Hooikoortspatiënten, die last hebben van het pollen van de hazelaar, moeten al weer rekening houden met hooikoortsklachten.   De pollenconcentraties blijven wel heel laag maar je moet niet te dicht in de buurt van de bloeiende hazelaar komen.Een actuele pollenverwachting wordt hieronder weergegeven. Voor een meer gedetailleerder inzicht kun je het beste de website of app van: http://pollennieuws.nl/

*********************************************************************************************************************

Bloeiende hazelaars tussen de besneeuwde takken van de sparren in de winter van 2013 – Foto: ©Louis Fraanje

Katjes in de sneeuw

Op donderdag 17 januari 2013 bloeiden de katjes ook en dat terwijl er rondom sneeuw lag, misschien een vreemde gewaarwording als je zoiets tegenkomt,  zo zie je maar weer… de natuur blijft ‘onberekenbaar’ en gaat gewoon haar eigen weg. De winter was inmiddels al een paar dagen bezig.  En de dinsdag 15 januari was het in grote delen van het midden en zuiden van het land een chaos door de sneeuw.

Koude Loumaand

Januari 2013 was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die is uitgekomen op 2,0 °C. Normaal is het daar in januari gemiddeld 3,1 °C. De kou werd vooral gekenmerkt door een lange vorstperiode die 10 januari begon. Vanaf die dag telde De Bilt zeventien opeenvolgende vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), het langjarig gemiddelde bedraagt voor de gehele maand dertien.

Enkele dagen later kwam het kwik in De Bilt overdag niet meer boven nul. 14 januari was de eerste ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) in een opeenvolgende reeks van in totaal twaalf ijsdagen. Normaal komen er in januari in De Bilt drie ijsdagen voor. De laagste temperatuur werd gemeten op KNMI station Herwijnen op 16 januari. Na een heldere nacht werd boven een vers sneeuwdek een temperatuur van -18,0 °C gemeten. Op 27 januari viel de dooi in. De laatste dagen van de maand verliepen ronduit zacht. De hoogste temperatuur werd 30 januari gemeten in Eindhoven: 13,9 °C.  (Bron: KNMI)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/18/volop-bloeiende-hazelaars-op-de-veluwe/