Een oud gezegde uitgelicht..
“Blaasjes op het nat, geeft morgen weer wat. – Als het blaasjes regent, regent ‘t de gehele dag door. – Blaasjes regen, rijke zegen. – Wanneer bij het regenen blaasjes op het water komen, krijgt men de volgende dag weer regen. – Als er bellen op de plassen drijven, zullen we nog langer regen krijgen.”
De blaasjes die bedoeld worden in deze spreuken ontstaan waarschijnlijk doordat de regendruppels groter zijn en van een grotere hoogte vallen. Hierdoor spat het water op als een soort bekervormige krater. Bij grotere druppels en grotere valhoogte vertoont deze krater een toenemende neiging om zich aan de bovenkant te vernauwen en tenslotte tot een bel te sluiten. (Als een blaasje).
Grote hoogte
Als de regen dus blaasjes op het water maakt, komen deze regendruppels van grote hoogte, van bijvoorbeeld de Nimbostratus wolken. Dit zijn grote grijze dikke wolkenpartijen die tot ongeveer vijf kilometer hoogte kunnen reiken. Het is een uitgestrekt grijs wolkendek dat bestaat uit ijskristallen en waterdruppels. De wolken strekken zich uit over de gehele hemel waaruit onafgebroken neerslag valt.
Verklaring en volkswijsheid
Dit is de verklaring waar de volkswijsheden zoals oa. “Blaasjes op het nat, geeft morgen weer wat” etc. vandaan komen.
Een volkswijsheid is kennis van het volk die door ervaring is opgedaan en door overlevering in stand wordt gehouden. Zeker de landbouwers en boeren moesten vroeger hun kennis van het weer en weersvoorspellingen verkrijgen door middel van observaties. Deze kennis werd vertaald in weerspreuken, die toch vaak een kern van waarheid moesten bevatten om stand te houden.