Kleurrijke watervogels op de Hoge Veluwe
Het is alweer eventjes geleden, dat Louis en ik op een zaterdagmiddag vanaf Loenen richting Hoenderloo reden en nog net om 15.45 uur bij het Park de Hoge Veluwe naar binnen konden. Dit in verband met de aangepaste openingstijden met betrekking tot de Coronacris.
Geluksmoment
In de grote vijver bij het Jachthuis Sint Hubertus hadden we een ‘geluksmoment’, daar zwom een paartje prachtige mandarijneenden.
En toen ze samen onder de brug door naar de kleinere vijver vertrokken, kregen wij alle gelegenheid om ze mooi op de foto te kunnen zetten. Ze zwommen heel rustig naar de kant, om daar eens lekker te smullen van het heerlijke gras, daarna doken ze weer de vijver in om er heerlijk rond te gaan zwemmen.
Verwilderde populatie
Van oorsprong is de mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest maakt in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Mandarijneenden worden al enige honderden jaren gehouden als sierwatervogel. Verwilderde populaties komen voor in West-Europa en deze dus op NP de Hoge Veluwe.
Volgens de Faunawerkgroep van de Hoge Veluwe, lijkt het Park niet echt een biotoop voor watervogels als eenden, maar toch……, er hebben in 2016 maar liefst 5 soorten eenden geprobeerd nageslacht te krijgen in het park. Dat waren de wilde eend, de mandarijneend, de slobeend, de kuifeend en de wintertaling.
Welkome afwisseling
Wat een prachtige vogel en wat een schitterende kleuren, hier worden wij dan ook echt blij van, ook al is het misschien een verwilderde siervogel, van ons mag hij blijven en is het een verrijking van de natuur. Samen met de andere eendensoorten hier in de grote vijver van het Jachthuis Sint Hubertus, zorgen zij voor een welkome afwisseling in de toch al zo rijk gevarieerde natuur van het Nationale Park de Hoge Veluwe!
Bekijk ook het filmpje: