Er komen steeds meer ‘flemende’ moeflons op de heide…
Wat was er nou eigenlijk aan de hand…? Nou… als we naar links kijken, zien we een kudde moeflons uit het bos komen, een stel ooien met wat jonge rammen in hun kielzog.
Maar opzij van de kleine kudde loopt een wat oudere moeflonram, die zijn dames ‘nauwlettend’ in het oog houdt. En daarbij gooit hij ook telkens zijn snuit omhoog, trekt zijn bovenlip op, om het minste of geringste geurtje op te kunnen vangen, zodat hij er snel bij kan zijn als er een ooi bereidwillig is om te paren. Dat is het bekende ‘flemen’, dit gedrag hebben we ook bij de edelhertenbronst gezien!
Gekrulde horens
In ieder geval zit er wel beweging in vanmiddag, steeds meer moeflons bevolken nu het open heideterrein, ook het zestal moeflonrammen heeft de gang er weer in. We genieten van deze schitterende dieren en zeker de wat oudere rammen met hun sierlijk gekrulde horens. Die ze als wapen in de strijd om de ooien(vrouwtjes) gebruiken om met hun rivalen te vechten.
Groeiringen
Bij de moeflonrammen zijn de gekrulde horens wel het meest opvallend. Deze kunnen wel 75 centimeter lang en 6 kilogram zwaar worden. Ieder jaar komen er een aantal groeiringen bij op de horens. Zo kun je gemakkelijk zien hoe oud een moeflon is. De onderkant van de horens, waarmee ze vast op zijn kop zitten, heeft soms een omvang van wel 25 centimeter.
Eigen weg
Regelmatig zien wij de moeflonrammen hun bovenlip optrekken, het bekende ‘flemen’ waarover we het al eerder hadden, daaraan kun je heel duidelijk merken dat het paartijd is. En als het verder rustig blijft , gaan we er weer vandoor, we komen enkele dagen later weer terug en wachten het allemaal wel rustig af wat er gaat gebeuren, de natuur volgt toch haar eigen weg…
Lees ook: Moeflons op het spoor – Deel 3