We blijven nog heel even op de begraafplaats in Oosterwolde…
Achter op de begraafplaats kijken we op het Oude Landhuis De Morren. Al voor 1700 was er sprake van bewoning van het landgoed Morren. De naam heeft het landgoed te danken aan een van deze vroegere bewoners, ene Morre Augustijnsz. Voor 1678 werd het landgoed aangeduid met de naam Wynbergen’s Erve. In de periode voor 1700 stond er op het landgoed een hofstede, ook wel spijker genoemd.
Restauratie
In de 18e eeuw kwam het landgoed in het bezit van de familie Van Oldenbarnevelt. Een van hen, Jan Rutger van Oldenbarnevelt, besloot in 1771 het bestaande landhuis ingrijpend te verbouwen. In die tijd kreeg het zijn huidige vorm, maar delen van het oorspronkelijk landhuis zijn bewaard gebleven. Latere wijzigingen vonden plaats in 1804 en in 1910. De huidige eigenaar is Marcel van Dam, oud-PvdA-politicus en oud-VARA-voorzitter, die het vervallen kasteel grondig aan het restaureren is.
Noordwaarts
Na ons bezoek aan de Algemene Begraafplaats in Oosterwolde, trekken we verder noordwaarts naar Kerkdorp. Hier ontdekken we prachtige boerderijen, die gebouwd zijn op terpen of pollen, wat dat betekent zien we in het derde en tevens laatste deel van deze serie!