Zomaar wat zwerven – Deel 36

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Vrijdag 7 mei 2021 – Spectaculaire luchtsprong

Vanavond waren wij met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe. En… bij de Wildbaanweg maakte een moeflonlammetje – tijdens een stoeipartij met andere lammetjes – een spectaculaire ‘luchtsprong’! Wat een geluk dat we deze mooie en zeker ook nuttige dieren hier op de Hoge Veluwe nog kunnen bewonderen!

Een moeflonlammetje - tijdens een stoeipartij met andere lammetjes - een spectaculaire 'luchtsprong'- Foto: ©Louis Fraanje

Een moeflonlammetje – tijdens een stoeipartij met andere lammetjes – een spectaculaire ‘luchtsprong’- Foto: ©Louis Fraanje

Ook in de Barneveldse Krant…

Moeflons blijven ons boeien…

Onbegrijpelijk dat dit prachtige en zeer zeker ook nuttige dier, door de zogenaamde kenners en ‘deskundigen’ zomaar klakkeloos ‘vogelvrij’ verklaard wordt, dat gaat er bij mij als natuurliefhebber gewoonweg niet in. Ik blijf het absurd vinden, dat een prachtig dier als de moeflon, die hier al zo’n 100 jaar lang op de Veluwe aanwezig is, gewoon het veld moet ruimen voor het gedachtengoed van enkele betweters!

Hier nog een hele mooie opname van de kudde moeflons op het Deelense Zand - Foto: ©Fransien Fraanje

Hier nog een hele mooie opname van de kudde moeflons op het Deelense Zand – Foto: ©Fransien Fraanje

Behouden

Blijkbaar zal ik wel te ouderwets zijn, in de ogen van deze lieden, maar dat interesseert mij niet,  want ik vertik het gewoon om mee te gaan met de ‘waan van de dag’! En mede ook daarom, zal ik mij tot het uiterste inspannen om een waardevol dier als de moeflon in Nederland te behouden!

*********************************************************************************************************************

Zondag 9 mei 2021  –  Schreeuwende buizerd

Ineens zag ik een schaduw in het weiland, gelijk keek ik omhoog en daar zweefde de buizerd hoog boven mij. Al schreeuwend naar zijn partner, die in de boom bleef zitten.
Dat was voor mij wel even genieten, om deze roofridder van het luchtruim te volgen en vast te leggen op de gevoelige plaat.

En daar zweefde de schreeuwende buizerd hoog boven mij in de lucht - Foto: ©Louis Fraanje

En daar zweefde de schreeuwende buizerd hoog boven mij in de lucht – Foto: ©Louis Fraanje

Zondagavond  – Reegeit in het hoge gras

Fransien kiekte vanavond op onze zwerftocht, een reegeit in het weiland. Blijkbaar lag het kalfje vlakbij aan de rand van het weiland bij een houtwal, het kwam later op de avond nog wel even tevoorschijn. Bij elkaar zijn we zo’n vier en een half uur aan het zwerven geweest in het bos.

Een reegeit op lavei in het weiland - Foto: ©Fransien Fraanje

Een reegeit op lavei in het weiland – Foto: ©Fransien Fraanje

*********************************************************************************************************************

Maandag 10 mei 2021 –  Paard tussen paardenbloemen

Een schitterende combinatie vanmorgen in het weiland ergens in het Binnenveld, het prachtige bruine paard met zijn witte manen, tussen de gele paardenbloemen.  Dit paard is een kruising tussen een Haflinger en een ander ras Dubieus, De echte Haflinger is een paardenras dat van oorsprong uit Zuid-Tirol uit het dorpje Hafling komt. Dit ras staat bekend om zijn soberheid. En ook heel toepasselijk eigenlijk, dat hij hier heerlijk van de paardenbloemen staat te smullen, als je weet dat paarden deze plant graag eten, dat is toch dubbel genieten, zowel voor het paard als voor ons!

BELANGRIJK: Er zit nog een heel verhaal achter dit paard, dat is te lezen op: http://www.natuurlijkresultaat.nl/
“Ook liep haar moeder altijd bij deze merrie, maar die was helaas net overleden, allemaal heel triest dus”, aldus de eigenaar/woordvoerder!
Het prachtige bruine paard met zijn witte manen, tussen de gele paardenbloemen - Foto: ©Louis Fraanje

Het prachtige bruine paard met zijn witte manen, tussen de gele paardenbloemen – Foto: ©Louis Fraanje

Gevaarlijk of niet?

Paardenbloemen zijn veilig voor paarden, maar hebben een hogere concentratie aan (voedings)stoffen dan vers gras. Daardoor kan dit onkruid wel gevaarlijk zijn voor paarden met stofwisselingsproblemen zoals paarden met ziekte van Cushing. Aan de andere kant maakt dit de bloem ook extra lekker, waardoor je paard ‘m zal verkiezen boven gras. Hoeveel paardenbloemen je paard kan eten, hangt af van zijn stofwisseling en zijn gezondheid.(Bron: Bit)

Nuttig

De Paardenbloem is voor het eerst ontdekt in Noord- Amerika. Inmiddels worden Paardenbloemen over de hele wereld gevonden en daaraan kun je zien hoe de plant zich aan kan passen aan vele omstandigheden. De meeste mensen vinden de Paardenbloem een vervelend onkruid, maar wist je dat de Paardenbloem wordt beschouwd als één van de meest nuttige planten op de planeet?

Naam

De botanische naam voor Paardenbloemen – Taraxacum Officinale, is afgeleid van een combinatie van Griekse woorden die naar de geneeskrachtige eigenschappen van deze soort verwijzen. De Paardenbloem staat in verschillende delen van de wereld bekent onder verschillende namen, zoals: Pissenlit (Frankrijk), Diente de león (Spanje), Dandelion (Engeland) en Löwenzahn (Duitsland). Hun Nederlandse naam ‘Paardenbloem’ is onstaan doordat de Paardenbloem een gewild gewas is voor paarden.

Meer info: dier en natuur paardenbloem 

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 37

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/05/12/zomaar-wat-zwerven-deel-36/