Zomaar wat zwerven – Deel 55

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Donderdag 15 juli 2021 – PAS OP… OVERSTEKEND WILD OP DE VELUWE

Het kan je zomaar overkomen, dat er bijvoorbeeld ineens een reegeit met haar tweeling de weg oversteekt. Dan is het toch altijd even schrikken, maar gelukkig ging het deze keer goed en kwamen ze veilig aan de overkant!
Tussen de bomen door konden wij nog net een glimp van het drietal opvangen en vastleggen op de gevoelige plaat.

Ons advies: “Rij voorzichtig op de Veluwse wegen, want er kan zomaar een dier de weg oversteken!

Het kan je zomaar overkomen, dat er ineens een reegeit met haar tweeling de weg oversteekt - Foto: ©Louis Fraanje

Het kan je zomaar overkomen, dat er ineens een reegeit met haar tweeling de weg oversteekt – Foto: ©Louis Fraanje

Ook in de Lunterse Krant!

********************************************************************************************************************************

Vrijdag 16 juli 2021 –  “Nubische Geit met tweeling”

Vanmiddag samen met Fransien weer heerlijk op onze ‘Harley Trapson’🚴‍♀️🚴‍♀️ zo’n kleine 35 kilometer gefietst. Onderweg zagen we in de buurt van Bennekom een heel schattig tafereel in de wei, namelijk een bruine geitenmoeder met haar tweeling, dit bleken Anglo-Nubische Geiten te zijn. En… wat ik zelf niet weet, zoek ik wel op… ik leer ook nog iedere dag. Er is zoveel interessants te zien om je heen op het platteland! Het blijft ons boeien!

De geitenmoeder met haar tweeling in de wei - Foto: ©Louis Fraanje

De geitenmoeder met haar tweeling in de wei – Foto: ©Louis Fraanje

Engeland

De Anglo-Nubische geit is een geitenras, dat in Engeland is ontstaan door een aantal verschillende maar voornamelijk Oosterse rassen met elkaar te kruisen.
In de tweede helft van de negentiende eeuw werden er op Engelse stoomboten melkgeiten uit het zuiden van Egypte en het noorden van Sudan waar Nubië ligt . .en andere delen van Afrika, meegenomen. In Engeland werden deze hangoorgeiten gekruist met Engelse landgeiten. Rond de eeuwwisseling hebben de Engelsen drie oosterse bokken geïmporteerd, die belangrijk waren voor de verdere ontwikkeling van het ras. Deze bokken zijn de stamvaders van het Anglo-Nubische ras, welke in 1910 officieel is erkend door de British Goat Society.

Zo te zien moet ik wel op afstand blijven van haar, dus dat doe ik dan ook maar... - Foto: ©Louis Fraanje

Zo te zien moet ik wel op afstand blijven van haar, dus dat doe ik dan ook maar… – Foto: ©Louis Fraanje

Nederland

In 1982 werden de eerste Anglo-Nubische geiten naar Nederland gehaald. Tussen 1984 en 1986 werden nog eens 200 geiten uit Engeland geïmporteerd. In Nederland wordt de uierkwaliteit en de melkproductie van de Nubische geit verbeterd. Vanaf 1988 spreekt men van de Nederlandse Nubische geit. De rasstandaard, die vrijwel gelijk is aan de Engelse, werd in 1991 opgesteld. In 2004 zijn er ongeveer 700 Nederlandse Nubische geiten.(Bron: Wikipedia)

********************************************************************************************************************************

Maandag 19 juli 2021 – Bijzonder en opvallend!

Gistermorgen zat er weer een Atalanta bij ons op de stoep, heerlijk in het zonnetje. Even rust en even genieten van deze kleurrijke vlinder. En wat een verschil… de mooie kleuren op het kille beton, maar ook hoe mooi de natuur zich hier in al haar glorie openbaart!

De prachtige Atalanta werpt haar schaduw vooruit op het kille beton - Foto: ©Louis Fraanje

De prachtige Atalanta werpt haar schaduw vooruit op het kille beton – Foto: ©Louis Fraanje

In gedachten…

Tegelijkertijd denken wij deze morgen aan onze vrienden Willem Souverijn en Emilia Souverijn van Beelen en hun familie, tijdens het aardse afscheid van vader Souverijn…

Eenmaal tot rust gekomen en heerlijk genieten van het zonnetje - Foto: ©Louis Fraanje

Eenmaal tot rust gekomen en heerlijk genieten van het zonnetje – Foto: ©Louis Fraanje

Hertenspektakel

Samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, stonden wij vanavond in de buurt van het Bosje van Staf op de Hoge Veluwe. Daar was het op een gegeven ogenblik eventjes dringen geblazen. Een roedel edelherten stond heel dicht op elkaar, en het leek wel of de geweien in elkaar verstrengeld zaten. Achteraf gezien viel het allemaal heel erg mee, alhoewel het op dat ultieme moment, een schitterend gezicht was om zoveel geweien door elkaar en bij elkaar te zien!

Een roedel edelherten stond heel dicht op elkaar

Een roedel edelherten stond heel dicht op elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 56

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/07/23/zomaar-wat-zwerven-deel-55/