Moeten er doden vallen voor er iets gaat gebeuren?”
Nederland krijgt in de toekomst meer te maken met onbeheersbare bosbranden, maar is daar niet goed op voorbereid. Dat blijkt uit een grote inventarisatie van RTL Nieuws. Wetenschappers en maatschappelijke organisaties die zich met het onderwerp bezig houden zijn eensgezind in deze mening, blijkt uit de rondgang.
Geen prioriteit
Cathelijn Stoof, natuurbranddeskundige van Wageningen University & Research, probeert al jaren aandacht te krijgen voor de toenemende kans op grote, oncontroleerbare natuurbranden.
Maar het onderwerp lijkt, ook in politiek Den Haag, geen enkele prioriteit te krijgen. “Moeten er doden vallen voor er iets gaat gebeuren?”, vraagt ze zich af. “We weten niet goed genoeg hoe hiermee om te gaan.”
Niet voorbereid
De wetenschapper vindt het raar dat Nederland wel goed voorbereid is op overstromingen, maar niet op branden. Er is geen landelijke strategie op dit vlak, beklemtoont Stoof bij RTL Nieuws. “Er is specialistische kennis nodig over hoe je een grote natuurbrand kan stoppen. Uit de kennis in het buitenland en de ervaringen daar kunnen we veel lessen trekken.”
Lees meer: Natuurbranden onderzoek
Terugblik…
In juli 1976 brandde 400 hectare natuurgebied af. De brand ontstond in het bos bij het Rozendaalse Veld en trok met grote snelheid over de Apeldoornseweg, in de richting van Schaarsbergen, Heidemij en de A12. Het vuur naderde Arnhem. Er werd 3000 man ingezet om de brand te bestrijden, waaronder Duitse brandweerlieden.
Om 19.00 uur ‘s avonds werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Schaarsbergen was ontsnapt aan een ramp. 400 hectare natuurgebied ging verloren, net als twee tankautospuiten van de brandweer. Twee Leopard-bergingstanks van het leger hebben zware schade opgelopen.
Reactie oud-boswachter Ben Teunissen:
Deze foto is inderdaad bij de kruising Bloemersweg-Beekhuizenseweg gemaakt. Ik weet niet wie de agenten zijn. Ik herken wel de man met hoed op in het midden, dat is Gerrit Bloem, rijksjachtopzichter en toen wonende aan de Schaapsallee/Laag Soeren, waar nu faunabeheerder Jan Potkamp van Natuurmonumenten woont.
De grote brand was in de zomer van 1976 nabij de Koningsweg. Ook in 1958 was er een grote brand rond de Bloemersweg. Er werd toen 150 hectare in de as gelegd.
Ook oud-jachtopzichter/faunabeheerder Ton Heekelaar, destijds werkzaam op de Veluwezoom, kon zich deze enorme bosbrand nog heel goed herinneren, meer daarover vertelt hij in het volgende deel.
Lees ook: Bosbrandgevaar op de Veluwe – Deel 2