Typische heibewoners, die in de meest grillige vormen groeien…
Hier en daar kan men op de Veluwe, behalve de bekende vliegdennen, ook jeneverbes- oftewel Juniperus-struiken aantreffen. Er zijn echter ook plaatsen, waar men ze in een grote aantallen kan tegenkomen en zelfs een typisch bos vormen, dat is o.a. het geval in de omgeving van Otterlo, en daar ging onze wandeltocht naartoe. Vroeger lag dit buiten de Hoge Veluwe, maar sinds enkele jaren ligt het binnen de rasters van het Park.
Jeneverbessenreservaat
Samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, lopen we vanaf de Houtkampweg door ’t Rieselo en het Otterlosebos naar achteren en komen uiteindelijk in het prachtige jeneverbessenreservaat. Eerst aan het begin wat kleine exemplaren, dan alleenstaande, metershoge bomen, blauwgroen van kleur en grillig van vorm.
Jenever
Aan deze typische heibewoners, die in de meest grillige vormen groeien, komen uit minuscule bloempjes de bessen, die in het eerste jaar groen zijn en in het tweede jaar rijpen en blauw worden. Vanwege de aromatische olie die ze bevatten, werden ze vroeger gebruikt bij de bereiding van jenever. Dubbelgebeide jenever herinnert daar nog aan, want bei betekent bes. De eenzame standplaats, de grillige en soms bizarre vormen, vooral spookachtig bij mist, zijn er de oorzaak van dat er zoveel sagen en legenden omheen zijn geweven.