Een mooie Pinksterdag op de Hoge Veluwe

Zwerven langs eenzame paden…

Op maandag 6 juni jl, Tweede Pinksterdag zwierven Fransien en ik in de vroege morgen over de Hoge Veluwe en hoewel er aardig wat wolken voorbij dreven aan de hemel, liet het zonnetje zich gelukkig ook regelmatig zien.
Onze eerste ontmoeting was met een reegeit, die heel mooi tussen het groen ons aan stond te kijken, helaas konden we geen reekalfje ontdekken, maar dit was ook al heel erg mooi zo in het prachtige decor van groen.

Een prachtige reegeit tussen het groen - Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige reegeit tussen het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi maar giftig

Overal kwamen wij het kleurrijke vingerhoedskruid tegen, een schitterende plant maar wel giftig.
Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), ook wel gewoon vingerhoedskruid genoemd, is een giftige tweejarige of meerjarige plant. De plant komt in Nederland en België algemeen voor. Hij wordt ook wel in siertuinen gebruikt en zaait zich gemakkelijk uit.

In een kelkje van het vingerhoedskruid kruipt net een hommel naarbinnen - Foto: ©Fransien Fraanje

In een kelkje van het vingerhoedskruid kruipt net een hommel naarbinnen – Foto: ©Fransien Fraanje

Meikever op een blad van het vingerhoedskruid - Foto: ©Fransien Fraanje

Meikever op een blad van het vingerhoedskruid – Foto: ©Fransien Fraanje

Meikever in beeld

De meikever is een van onze bekendste inheemse kevers, die in sommige jaren massaal rondvliegen, vooral in het midden en oosten van het land. Net als bij de meeste kevers duurt de jeugd bij een meikever een stuk langer dan het leven als volwassen dier. De larve(engerling) leeft een jaar of vier onder de grond. Daar knabbelt het diertje aan wortels en groeit langzaam maar zeker tot hij groot genoeg is. Nog voor de winter trekt hij zich nog verder onder de grond terug en verandert in een pop en pas in de maand mei komt hij als meikever tevoorschijn. (Bron: Natuurpunt)

Op een wildweide stond een klein roedel edelherten van verschillende leefftijd - Foto: ©Louis Fraanje

Op een wildweide stond een klein roedel edelherten van verschillende leefftijden – Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterende zwavelzwam glimmend door de regen - Foto: ©Fransien Fraanje

Een schitterende zwavelzwam glimmend door de regen – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte

Bijna aan het einde van onze zwerftocht fotografeerde Fransien een prachtige zwavelzwam. Deze zwam met zijn opvallende heldergele tot baksteenrode kleur, stak heel mooi af tegen het tere groen van de bomen en struiken in het bos.

De zwavelzwam (Laetiporus) is een parasitaire zwam, die onder andere op eiken groeit. Het is een zwam, die met name oude eikenbomen aanvalt in de zomer en vroege herfst. De zwam groeit echter ook op ander loofhout, en op eucalyptusbomen en hij komt bijna overal ter wereld voor.

*******************************************************************************************************************************

Mooie primeur! Zwavelzwam ook in de Barneveldse Krant!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/06/13/op-een-mooie-pinksterdag/