Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is…
Een mooie spreuk, dat is een feit en tegelijkertijd ook iets om echt blij van te worden. Want, als er in de top van onze eikenboom een pimpelmees zijn liedje laat horen, is Fransien haar eerste reactie meestal: “Moet je die vogel eens horen, eens even goed kijken, o… ja een pimpelmees” en vervolgens “wat heerlijk om dit te horen, het lijkt wel Lente!”
De pimpelmees trekt zich totaal niets aan en fluit uit volle borst zijn deuntje, ondertussen gaat zijn kopje met het prachtige blauwe kuifje, dat door de wind omhoog is gaan staan, heen en weer,. Wat een geweldig moment!
Natuurweetje
De pimpelmees is met zijn blauwe petje en gele buik één van de bekendste tuinvogels. De zang wordt omschreven als een ‘zilveren lachje’. De vogel stelt weinig eisen aan haar leefgebied en komt voor in bossen, parken, boomgaarden en tuinen. De pimpelmees is, net als de koolmees, een bosvogel die zich heeft aangepast aan de menselijke omgeving. Ook hij broedt graag in nestkasten en komt in de winter dicht bij huis, bungelend aan vetbollen en pindanetjes. Pimpelmezen kunnen zelfs op de dunste twijgjes nog voedsel zoeken. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook veel te vinden in tuinen en parken.
Voedsel
Ze eten vooral insecten (bladluizen) en spinnen.
In het najaar wordt overgeschakeld op een plantaardige dieet (zaden en vruchten). Op de voedertafel zijn vooral ongezouten pindas en vetbollen in trek. In de herfst en de winter zit de pimpelmees vaak in het riet, waar ze zich voedt met in rietstengels overwinterende insectenlarven.(Bron: Vogelbescherming/Natuurpunt)