Hessenwegen, een erfgoedproject over het vervoer van “toen en nu”.
LUNTEREN – Woensdagochtend 1 februari was groep 5 van de Ruitenbeekschool te gast in Museum Lunteren. Met dit bezoek werd het project ‘vervoer’ voor deze groep afgesloten. Elk jaar biedt de educatiecommissie van het museum aan alle groepen 5 uit het dorp en het buitengebied dit erfgoedproject aan over het vervoer van “toen en nu”.
Vanuit de Jac. Gazenbeekstichting werkt voorzitter Louis Fraanje mee als verhalenverteller van de Hessenwegen. Een prachtig voorbeeld, om een stukje geschiedenis op een levendige manier door te geven aan de jeugd. Hij had een bijzonder verhaal te vertellen over het vervoer van goederen over de Veluwe: De Hessenwegen.
Fraanje vertelde op zijn onnavolgbare wijze over Hessenmannen, Hessenwegen, struikrovers (o.a. de bekende Lunterse struikrover Bonkige Hent) en natuurlijk de Hessenwagens.
De kinderen en hun begeleiders hingen aan zijn lippen.
500 jaar vervoer
Of de kinderen wisten waar de Hesseweg liep? En, hoe deze aan zijn naam is gekomen? Een enkeling stak zijn vinger op en wist van de Hessenweg, maar alle vingers bleven naar beneden bij de tweede vraag.
Geen probleem, want met zijn enthousiasme wist Louis Fraanje het ene verhaal na het andere te vertellen over een bijzondere vorm van voervoer. Zo’n 500 jaar lang trokken voermannen met zwaar beladen wagens vanuit Zuid-Duitsland (graafschap Hessen) via de heide bij Ede en langs Lunteren naar Amersfoort. Vanwaar de goederen per schip verder werden vervoerd.
Een ander vehaal
Met de komst van de trein en ander gemotoriseerd vervoer kwam er een einde aan een eeuwenlange vervoersstroom. Een permanente expositie hierover in Museum Lunteren vertelt het verhaal over Hessenmannen, -wagens en de onverschrokken voerlieden.
“Weten jullie wat dit is?” Fraanje haalt vervolgens een glanzend zwaard uit de schede van de Hessenman. “Dat is een zwaard”, aldus een pientere opmerking vanuit de leerlingen.
“Ja, dat is juist. Hiermee verdedigden de voermannen, ook wel Hessenkerels genoemd, tegen struikrovers en ander gespuis. Een heel bekende was Bonkige Hent uit Lunteren. Maar dat is weer een ander verhaal!”
Tekst en foto: Henk de Rooy/Lunterse Krant
Ook gepubliceerd in de Lunterse Krant van 8 -2-2023
*******************************************************************************************************************************
De Lunterse Krant
Lees ook: Vijf jaar lang verhalen vertellen over Hessenwegen