Het is en blijft een bijzonder natuurverschijnsel…
De edelherten zijn momenteel druk bezig om hun geweien af te werpen, een jaarlijks terugkerend gebeuren, toch blijft het een bijzonder en apart natuurverschijnsel.
Afgelopen maandagmiddag, waren wij samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe, daar zagen wij op het Zwarte Veld een flink aantal edelherten. Een aantal hiervan hadden hun gewei inmiddels afgeworpen, maar vooral jongere herten hadden hun gewei nog opstaan.
Lepelen om de rangorde
Plotseling zagen we aan de rand van het bos op de wildweide, dat een hert die zijn gewei al had afgeworpen, uitgedaagd werd door een jonger hert, die het gewei nog op z’n kop had en zo wordt de rangorde bepaald, dit wordt ook wel ‘lepelen’ genoemd. Normaal gesproken werpen de oudere herten werpen het eerst af en later de jongere herten, hoewel dat ook weleens anders is, uitzonderingen bevestigen de regel, dat zagen we die maandag ook.
Nieuw gewei
Het is ieder jaar weer eenzelfde ritueel en tegelijkertijd ook een heel wonderlijk gebeuren in de natuur.
Je ziet bij de kale herten, bovenop hun kop de breuk- of breekplekken en ook alweer de zachte basthuid verschijnen, waarin heel veel bloedvaten zitten, die voor de aanvoer van groeistoffen zorgen voor een nieuw gewei.
Vanaf nu zie je – als het ware – dat gewei met de dag groeien en zoiets gaat aardig snel, want in nog geen vijf maanden tijd, heeft hij weer een compleet nieuw gewei.
Eén stang
Wat later op de middag zagen we bij het ‘Bosje van Staf’ ook nog een aantal herten aan de rand van het bos op het open veld lopen, waarbij er ook al verschillende herten hun gewei hadden afgeworpen .
Helemaal links op het veld liep een hert, dat nog maar half had afgeworpen en de linkerstang nog op had staan, want niet altijd vallen de geweistangen tegelijkertijd af, dat zie je ook op het laatst in onderstaande filmpje.
Bekijk het filmpje: