Boswachter van de oude stempel
Ik heb door de jaren heen inmiddels al vele boeken gelezen, die te maken hadden met de natuur en het beheer ervan, maar dit boek is iets totaal anders.
Uiteraard gaat het over natuurbeheer en het leven van een boswachter, toch heb je in dit boek het gevoel of je – al lezende – gewoon meewandelt met Sjaak van Dijk.
Ervaring, passie en rechtvaardigheidsgevoel
Hij heeft als een man van de praktijk, met veel ervaring en passie, zijn talloze belevenissen in het veld op een dusdanige manier aan het papier toevertrouwd, dat je als lezer van begin tot einde geboeid blijft.
De talloze tekeningen in het boek zijn zo mooi en levensecht gemaakt, dat deze de verhalen een extra dimensie geven en de dieren, personen en situaties nog meer tot leven brengen. (Zie tekening links van teckel Keesje)
De inmiddels overleden schilder en tekenaar Rien Poortvliet zou zeggen: “Dat heb je van God gekregen!”
Ook de inleidende verhalen geven een goede indruk over zijn levensloop als boswachter, daarin valt al meteen op, dat boswachter Sjaak van Dijk iemand is met een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar waarbij ook het nodige gevoel voor humor en traditie niet ontbreekt.
Kortom, een echte boswachter van de oude stempel, wars van het digitale tijdperk en een echt mensenmens, waarbij je – als het ware – de geuren van bos en heide ruikt.
Die echte oude en vertrouwde sfeer van voeger, loopt als een rode draad door dit prachtige boek en dat alles maakt het tot een uniek document, dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.
Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting
Hieronder leest u zijn verhaal!
*******************************************************************************************************************************
Boswachter Sjaak van Dijk vertelt over zijn nieuwe boek ‘Vreemde vogels’…
Vreemde vogels is de titel van het boek waaraan ik het laatste 1.5 jaar, voorafgaand aan mijn (vroege) pensionering, heb gewerkt. Het beschrijft een vijftig tal verhalen van herinneringen aan markante mensen, waar ik in mijn 47 jarige loopbaan bij Staatsbosbeheer mee te maken heb gehad.
Om deze mensen niet alleen in woord, maar ook in beeld voor ogen te krijgen, heb ik de waargebeurde verhalen met een vergelijkbaar aantal tekeningen geïllustreerd.
Gebeurtenissen
Ook worden de gebieden soms toegelicht en enkele dieren die er voorkomen beschreven of bepaalde gebeurtenissen. Dat geldt ook voor de unieke kopervondst waarbij ik met mijn vrouw een aangespoelde sloep vond uit 1700 waar nog lading uit die tijd in aanwezig was (zie link onderaan ) of de minder prettige ervaring van de aanrijding door crossmotoren.
Goede ouwe tijd
Juist in deze steeds hectischer en digitale tijd lijkt er steeds meer hang naar de rust en eenvoud uit “die goede ouwe tijd” waarin men dichter bij de natuur leefde en nog op elkaar was aangewezen. Het leven zal vast niet altijd makkelijk zijn geweest en de armoede zal zeker z’n tol hebben geëist, maar men leefde op een wijze waarvoor we nu steeds meer op boeken zijn aangewezen.
Bekend maakt bemind
Het mooie van de Jac. Gazenbeekstichting is dat men aandacht bij het goede van die tijd in woord en beeld probeert vast te houden. Dat geldt ook voor de waarde van historische bebouwing op het platteland en de natuur waar we ook nu nog van mogen genieten. Het spreekwoord ”bekend maakt bemind” spreekt immers voor zich.
Niet wakker liggen
Gelukkig heb ik nog een vleugje van die tijd in mijn loopbaan mogen meemaken.
Het “tuffels” eten bij boerenfamilie in oude boerderij waar tijd had stilgestaan of de karakteristieke mensen waar ik mee mocht werken spreken letterlijk boekdelen.
Het zijn juist die mensen waar je ’s avonds bij de houtkachel zo graag over vertelt, omdat ze er hun eigen manier van leven op nahouden dat nogal eens aan het huidige tijdsgewricht ontglipt.
De meeste van hen liggen er dan ook niet wakker van, dat het steeds lastiger wordt om zich zonder moderne communicatie middelen staande te houden.
Bewaard blijven
Ik heb het denk ik ook wel een beetje gezocht en het mogen wonen bij een schaapsherder in Brabant, mijn “kluizenaarstijd” op Terschelling, het mogen wonen bij een oude boerenfamilie in het Twentse Ootmarsum en in veendorp Kloosterhaar, als bijzonder en onvergetelijk ervaren. Juist daarom heb ik het beschreven en getekend in de verwachting dat het daarmee nog een tijdje bewaard kan worden.
Opbrengsten
De opbrengsten (auteursdeel en boekrechten) van het boek heb ik geschonken aan het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Het is de bedoeling dat hiervan t.z.t. een route voor kinderen met een fysieke beperking in dit gratis toegankelijke Speelbos in mijn woonplaats Njjverdal wordt aangelegd.
Ik hoop dat het boek met evenveel plezier wordt gelezen, als dat ik met het schrijven en tekenen ervan heb mogen ervaren.
Sjaak van Dijk
*******************************************************************************************************************************
Het boek heeft 324 pagina’s, kost € 24,95 en het boek zal D.V. 1 september as. op de markt verschijnen.
Middels onderstaande link kunt u alvast een idee van het boek krijgen en eventueel bestellen. (324 pagina’s)
Inkijk exemplaar:
https://scholtenuitgeverij.nl/shop/vreemde-vogels
Het boek kan ook bij het buitencentrum van SBB in Nijverdal worden gekocht of besteld, (Tel. 0548-612711)
*******************************************************************************************************************************
Bekijk hier het filmpje: