Vervolg van buitenleven met het wild, bloemen, bomen en wolken…
Wij wandelen nu naar het gebied waar de moeflons verblijven, om te kijken of we de dieren misschien te zien krijgen, die daar binnen het raster verblijven.
Uit nood geboren… mogen we wel zeggen, want sinds de wolf in het Park rondloopt, is er buiten dit raster geen moeflon meer over, helaas!
Waarom wil het Park de moeflon behouden maar de wolf weren?
De wolf wordt gezien als een inheemse diersoort, de moeflon als een uitheemse soort. Voor het Park is dat geen reden om de wolf boven de moeflon te verkiezen. Inheems of uitheems zegt immers niets over de meerwaarde van het dier voor natuurbeheer. Zo dragen Schotse hooglanders, IJslandse paarden en Poolse wisenten in veel Nederlands natuurgebieden bij aan het behalen van natuurdoelen.
De wolf draagt op De Hoge Veluwe niet bij aan natuurdoelen. Sterker nog, het dier doet daar afbreuk aan door de waardevolle moeflons te doden. Het Park pleit daarom voor gecontroleerd beheer van de wolf en voor het weren van de wolf uit het Park.
In andere Europese landen is actief beheer van wolven, onder voorwaarden, wel mogelijk. De bever geniet dezelfde bescherming als de wolf, maar mag in tegenstelling tot de wolf in geval van schade wel actief beheerd worden in Nederland.(Bron: NP De Hoge Veluwe)