Mooie ontdekking op onze zwerftocht door bos en veld…
Onlangs ontdekten Fransien en ik tijdens onze zwerftocht door de vrije natuur in deze regio, op een mooi afgezonderd plekje in de heide tussen het hoge gras, de prachtige blauwe klokjesgentiaan.
We waren al een tijdje op zoek naar deze schitterende plant, vooral ook omdat je ze in principe eigenlijk maar zelden tegenkomt, maar nu was het raak en wij de koning te rijk!
Natuurweetje
De klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe) is een plant die behoort tot de gentiaanfamilie (Gentianaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië.
In Nederland staat de plant op de Nederlandse Rode Lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen.
In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd, heel jammer is dat!.
De klokjesgentiaan is een tot 60 cm hoge, overblijvende zomerbloeier. De bloei vindt voornamelijk plaats tussen half juli en eind augustus, maar sommige planten beginnen al veel eerder te bloeien. De planten kunnen meer dan 30 jaar oud worden. Oudere planten hebben vaak meerdere bloeistengels. De bloemen zijn donker hemelsblauw en de bladeren zijn van boven donkergroen en langwerpig tot lijnvormig. De klokjesgentiaan is de enige waardplant van het gentiaanblauwtje, een zeldzame dagvlinder.
(Bron: Nature Today)