Edelhert al vroeg aan het vegen

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buiten in bos en veld…

Afgelopen donderdagavond 11 juli jl.  toch nog even met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg het veld ingetrokken op de Hoge Veluwe. De geweien van de edelherten zijn inmiddels zo goed als volgroeid. Bij veel herten zit het gewei nog in de ‘bast’, d.w.z. de zachte huid waar doorheen de bloedbanen lopen om het gewei te voeden, is nog aanwezig.

Tussen de bomen

Het is al weer even geleden dat we ze hebben gezien, maar gisteravond was het geluk met ons. Ergens tussen de bomen stond een prachtige ‘geweidrager’, zoals de kenners de mannelijke herten noemen, echt een schitterend gezicht zo’n wandelende ‘kapstok’ in het bos.

Zo stond hij even heel stoer tussen de bomen - Foto: ©Louis Fraanje

Zo stond hij even heel stoer tussen de bomen – Foto: ©Louis Fraanje

Er vroeg bij

Toen ik hem goed in de kijker had, zag ik tot mijn verbazing dat het hert zijn gewei al aan het schoonvegen was. “Die is er vroeg bij”, zei ik tegen Fransien, “meestal zijn ze veel later in juli bezig.

Uitzonderingen

Het gezegde: “Uitzonderingen bevestigen de regel”, is ook bij de herten van toepassing. Meestal is het zo dat de oudere herten het eerst hun gewei vegen en daarna de jongeren. We hebben het ook wel eens een keer net andersom gezien, dat maakt het kijken naar wild nou juist zo interessant.

Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/07/16/edelhert-al-vroeg-aan-het-vegen/