Noordwaarts naar Texel – Deel 128

Veluwenaar zoekt een plekje aan de zee…

Waar het door komt, dat wij telkens weer noordwaarts naar Texel trekken, dat laat zich raden… nou ja het heeft natuurlijk alles te maken met onze moeder, zij was de dochter van een boswachter en ook een echte natuurliefhebber.

Louis zit heerlijk op een duintop aan de zee en aan de overkant zie je het eiland Vlieland liggen - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis zit heerlijk op een duintop aan de zee en aan de overkant zie je Vlieland liggen – Foto: ©Fransien Fraanje

Kindertijd

Als kind zijnde nam ze ons mee naar de bossen op de Veluwe en later zo rond 1966 dus naar het ons zo geliefde eiland Texel, waar wij op Camping De Verrassing  van de familie Stark in Oosterend stonden.
En dat was onze eerste kennismaking met Texel, een kennismaking die stukje bij beetje zou leiden tot een ‘verliefdheid’ en nooit meer is verdwenen!

Naast de stacaravan staan v.l.nr. een vriendje, Kees Fraanje(†), Gert Fraanje en moeder Fraanje(†) met Louis Fraanje – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Naast de stacaravan staan v.l.nr. een vriendje, Kees Fraanje(†), Gert Fraanje en moeder Fraanje(†) met Louis Fraanje – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Dialezingen in de kerk

Bij latere vakanties op Texel, heb ik hele mooie herinneringen aan bijvoorbeeld de dialezingen in de Waddenkerk van De Cocksdorp, die toendertijd gegeven werden door dominee Eduard Loerakker. Een bevlogen man, die prachtig kon vertellen over de natuur en in het bijzonder over de vogels op Texel, dialezingen die hij in de Waddenkerk in De Cocksdorp destijds heb bijgewoond. Deze dominee Loerakker heeft vanaf 1970 tot 1977 daar had gestaan.

Ds. E. Loerakker

Ds. E. Loerakker

De Nederlandse Hervormde kerk – Foto: ©Louis Fraanje

Nederlandse Hervormde kerk ‘Waddenkerk’ in De Cocksdorp – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Herinneringen ophalen

Als wij op Texel zijn, dan bezoeken wij uiteraard ook de oude Waddenkerk in De Cocksdorp, even terug in de tijd gaan en weer het sfeertje van vroeger proeven en in gedachten de herinneringen weer tot leven zien komen, in dezelfde kerk als toen.

En het allermooiste vind ik dan nog, dat wij als kinderen ‘s zondags in Barneveld in de kerk zaten, om naar de dominee te luisteren die uit Gods woord las. En dan later het verschil met hier in de kerk op Texel in De Cocksdorp – ademloos – zitten te luisteren naar een dominee die ons alles over de natuur vertelde, geweldig toch!

Het inmiddels verdwenen kerkgebouw aan de ds. Fraanjestraat in Barneveld – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Het inmiddels verdwenen kerkgebouw aan de ds. Fraanjestraat in Barneveld – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Natuur en Schriftuur

Dan komt tegelijkertijd weer iets van vroeger, heel sterk naar boven en wel de eerste vraag in het catechisatieboekje “Voorbeeld der Goddelijke Waarheden” van de 18e-eeuwse dominee Abraham Hellenbroek . (What’s in a name). Het was een klein en dun boekje met licht-bruine omslag, met daarin de vraag-antwoordmethode.

Vooral de allereerste vraag heeft op mij veel indruk gemaakt en is mij mijn verdere leven altijd bijgebleven: “Waaruit weet men dat er een God is?” Het antwoord: “Uit de natuur en uit de Schriftuur, oftewel de Heilige Schrift”.
Tegelijkertijd komen dan die bemoedigende woorden van de oude psalm 119 vers 105 mij in gedachten:  “Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad!”

Gods Woord op de kansel in de Waddenkerk op Texel - Foto: ©Louis Fraanje

Gods Woord op de kansel in de Waddenkerk op Texel – Foto: ©Louis Fraanje

Eiland en Heiland

Als we met vakantie op Texel zijn en ter hoogte van Den Burg over de Pontweg rijden, om koers te zetten naar ons huisje in De Koog, passeren we onderweg het bord met de welluidende tekst: “ONS EILAND VOOR DE HEILAND”, en dan kijken we elkaar heel even ‘betekenisvol’ aan en gaan onze gedachten naar de warme ontmoetingen bij ome Jan en tante Paula Brouwer in de Weverstraat van Den Burg.

Het bekende bord langs de Pontweg ter hoogte van Den Burg - Foto: ©Fransien Fraanje

Het bekende bord langs de Pontweg ter hoogte van Den Burg op Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

Het bord

Het bord is ooit jaren geleden door hen gemaakt en op de andere kant staat: ‘DE HERE IS MIJN HELPER’. Wie met de boot van het vasteland aankomt en richting Den Burg rijdt, kan niet om het bord van Jan en Paula Brouwer heen. Al een halve eeuw lang delen ze iets uit van de liefde voor de Heiland op hun eiland.
Als wij op Texel zijn, dan gaan we natuurlijk ook even langs bij onze vriend Ome Jan Brouwer, die in de Weverstraat 60 van Den Burg zijn boekhandel “Het Olijfblad” heeft.

Geloofsvrienden onder elkaar, Louis en Fransien samen met Ome Jan in Den Burg – Foto: ©Familie Fraanje

Geloofsvrienden onder elkaar, Louis en Fransien samen met Ome Jan in Den Burg – Foto: ©Familie Fraanje

Ontmoeten

Inmiddels is hij al ver over de 80, maar gelukkig nog gezond. Ook zijn vrouw Paula is geen onbekende voor ons, het evangelistenpaar Jan en Paula zetten zich al vele jaren in voor hun Schepper. Deze evangelische boekhandel en het echtpaar Brouwer vormen het hart van Texel. Onmisbaar en tot zegen voor Texel en al de toeristen die naar het eiland komen. Het is altijd weer een genoegen om elkaar te ontmoeten en fijne gesprekken te voeren.
Meer over hen: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/249395/texels-evangelistenpaar-jan-en-paula-al-55-jaar-zingend-door-het-leven

Tenslotte

Wij zwerven samen veel in de natuur en op lange zomeravonden is dat vooral een genot. In de stilte van de natuur kom je dichter bij God en jezelf. In de stilte word je gedwongen na te denken over het leven, over de schoonheid van de natuur, over de bedoeling van de Schepping, over alles eigenlijk.

Kleurrijk avondrood aan zee, met een prachtige weerspiegeling in de branding - Foto: ©Louis Fraanje

Kleurrijk avondrood aan zee, met een prachtige weerspiegeling in de branding – Foto: ©Louis Fraanje

Wetgever

Door middel van mijn verhalen probeer ik ook iets over God te vertellen, althans, ik probeer mensen te laten inzien dat de natuur er niet door een oerknal kan zijn gekomen. Al die schoonheid, daar moet een scheppende kracht achter zitten, want… vooral als we het over de ‘natuurwetten’ hebben, dan moet er toch ook een ‘Wetgever’ zijn?

Hogere Macht

Na een leven lang struinen door de natuur, kan ik mij eccht niet iets anders voorstellen, dan dat er een Hogere Macht moet bestaan die dit alles bestuurt. En…  ik niet alleen, zelfs de primitiefste volkeren waren en zijn daarvan overtuigd. Mooi is het om te merken, dat steeds meer mensen dit inzicht delen en daar ben ik erg dankbaar voor!🙏

Louis Fraanje

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 129

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/07/20/noordwaarts-naar-texel-deel-128/