We zijn wel ín de wereld, maar niet ván de wereld!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

We zijn wel ín de wereld, maar niet ván de wereld!

Dit is de stelling van vandaag, je mag Hem omarmen en je kunt Hem verwerpen. Je mag het delen en je kunt het veroordelen.
Die keus is aan onszelf!

Een wonder

Bij het ouder worden ga je wel steeds meer nadenken over de betrekkelijkheid van het leven en is het elke morgen een wonder dat je gezond en wel op mag staan. Dat je weer een nieuwe dag mag leven en daarvoor danken wij onze Schepper.

Klein en nietig

Je kunt daar ook heel luchtig en onverschillig over doen, maar je komt er wel achter als je wat gaat mankeren, dan staat ineens de wereld op z’n kop en is niet alles meer zo vanzelfsprekend. Dan merk je eigenlijk pas hoe klein en nietig je bent in dat enorme universum, daarbij vergeleken ben je maar een heel klein en pieterig wezen.

Daar op inhakend, wil ik tegelijkertijd zeggen, dat de rij met namen van hen die overleden zijn, alsmaar langer en langer wordt, en zij niet de laatsten in de rij zijn, die ons inmiddels zijn ontvallen en die ons zijn voorgegaan op de weg, die ook wij allemaal eens zullen moeten gaan, niemand uitgezonderd!

Zingen

Afgelopen week nog weer, overleed een oude buurjongen van mij Arend van de Fliert uit Barneveld, een man die maar een paar jaar ouder was. Een aantal keren spraken we elkaar en was hij ook in maart j.l. aanwezig op die bewuste laatste openbare natuurlezing in Kootwijkerbroek. Toen hebben we aan het einde van deze schitterende avond, gezamenlijk met ruim 200 bezoekers en uit volle borst, die prachtige Psalm 42 vers 1 en 5 gezongen, “‘t Hijgend hert der jacht ontkomen” en “Maar de Heer zal uitkomst geven”.

Met hart en ziel de lofzang gaande houden, door het gezamenlijk zingen van beide liederen, dat muzikaal begeleidt werd door onze vriend Charles Groot op het orgel. Dit alles zorgde bij velen onder de bezoekers voor een ‘kippenvelmoment’, dat bleek wel na afloop uit de reacties. (Zie onderaan het filmpje hiervan!)

Een Veluwenaar zwervend door het stuifzand - Foto: ©Louis Fraanje

Een Veluwenaar zwervend door het stuifzand – Foto: ©Louis Fraanje

Gods trouw

In de Bijbel lees ik ook,  wat in Jakobus 4 : 4-7  staat: “Jullie zijn ontrouw aan God! Weten jullie niet, dat je geen vriend kan zijn van de wereld én van God? Als je dus een vriend van de wereld wil zijn, ben je vanzelf een vijand van God. Of denken jullie dat de Boeken zómaar zeggen: “De geest die Hij aan de mens heeft gegeven, wil Hij helemaal voor Zich alleen.” Maar daarom helpt Hij ons daar dan ook bij. Er staat immers in de Boeken: “God is tégen de trotse mensen, maar Hij is goed voor de mensen die Hem willen gehoorzamen.”

Gods hand

Daar komt nog eens bij, dat wij als natuurliefhebbers veel buiten in bos en veld rondzwerven en genieten van Gods Schepping, die door Hem gemaakt is en waar wij op een eerlijke en goede manier gebruik van mogen maken.
In die natuur zien wij Gods hand en daarover willen wij graag vertellen zolang het ons gegeven is, daarover beslist onze Schepper, want we zijn wel in de wereld, maar niet ván de wereld!

Louis Fraanje

********************************************************************************************************************************

Bekijk en beluister het zingen na afloop in Kootwijkerbroek:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/08/03/we-zijn-wel-in-de-wereld-maar-niet-van-de-wereld/