De Veluwe, luisterrijk land tussen Randmeer en Rijn…

Een kijkje in het Gazenbeek Archief…

Een der beste kenners van de Veluwe, Jac. Gazenbeek(1894-1975) gaf deze titel mee aan zijn bekendste boek over de Veluwe dat in 1966 verscheen en zeven herdrukken beleefde, een boek dat gerust het standaardwerk over dit mooiste deel van Nederland mag worden genoemd.

Geboren verteller

Tijdens zijn werkzame leven heeft deze begaafde schrijver, natuurkenner en folklorist ontzettend veel gepubliceerd en toonde zich hierbij een geboren verteller met een geheel eigen stijl.
Zijn boeken tonen het resultaat van een leven lang verkeren te midden van de natuur en de mensen van zijn geboortestreek, van talloze zwerftochten van oost naar west van noord naar zuid en van veelvuldig speuren in het boek der historie.

De Veluwe, luisterrijk land tussen Randmeer en Rijn... - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting/Bert Andrée

De Veluwe, luisterrijk land tussen Randmeer en Rijn… – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting/Bert Andrée

Camera en pen

Jac. Gazenbeek voorzag zijn boeken zelf van voortreffelijke foto’s, wat dat betreft hanteerde hij de camera even vakkundig als de pen, een unieke combinatie waardoor zijn boeken een meerwaarde verkregen.
Alles bij elkaar publiceerde hij zo’n 25 boeken over de natuur en cultuur van de Veluwe, zijn laatste boek was – hoe kan het anders –  getiteld:  “Veluwe, wild en bijster landt” .

Meer over: De Veluwe van Jac. Gazenbeek: een “Wilt en bijster landt”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/08/05/de-veluwe-luisterrijk-land-tussen-randmeer-en-rijn/