Reeënbronst alweer aardig bezig

Buiten in bos en veld op de Hoge Veluwe…

Dat de reeënbronst of blattijd alweer even bezig is, merkten wij onlangs toen we aan de rand van het bos een reebok zagen, die blijkbaar een reegeit op het oog had, die iets verderop stond.

Deze reebok had ondanks dat wij op afstand met onze natuurvrienden Florus en Jannie uit Harskamp stonden te kijken, alleen maar ‘oog’ voor haar en liet zich door niets of niemand tegenhouden.
Hij liep op deze avond in zijn eentje en was nog niet ‘afgebronst’, met andere woorden, hij was echt op jacht achter deze ‘jonge dame’ aan.

Daar verscheen de reebok aan de bosrand - Foto: ©Louis Fraanje

Daar verscheen de reebok aan de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Die blijkbaar een reegeit op het oog had, die iets verderop stond Foto: ©Louis Fraanje

Die blijkbaar een reegeit op het oog had, die iets verderop stond Foto: ©Louis Fraanje

Vroeg begonnen

Dat ook bij het reewild de dingen weleens anders lopen, dan in de boeken staat beschreven, merkten wij halverwege juni, toen zagen wij in een ander gebied een bok achter een geit aan jagen of drijven. “Dat is vroeg”, zeiden we allebei tegelijk, want normaal gesproken is het juli wanneer de paartijd voor het reewild zijn aanvang neemt, dus in dit geval waren ze er vroeg bij en dan lijkt het wel of ze met een touwtje aan elkaar vast zitten.

Heel even stonden wij 'oog in oog' - Foto: ©Louis Fraanje

Heel even stonden wij ‘oog in oog’ – Foto: ©Louis Fraanje

De reegeit keek nog een keer achterom en verdween toen in het struikgewas - Foto: ©Louis Fraanje

De reegeit keek nog een keer achterom en verdween toen in het struikgewas – Foto: ©Louis Fraanje

Gehavend

Tijdens het drijven of jagen van de reebok achter de reegeit aan, lijkt het soms wel of ze door het ‘hout’ (struikgewas) vliegen, als je het stel zo achter elkaar aan ziet rennen. Het gaat er dan ook bepaalt niet zachtzinnig aan toe, nee… dan gaat het met ‘de vlam in de pijp’, zou de bekende volkszanger Henk Wijngaard zeggen. De reebok heeft op dat moment maar één blik, namelijk ‘recht vooruit’ en heeft nergens anders oog voor. Dus… is het helemaal zo gek nog niet, dat hij straks na de bronst, ‘gehavend’ uit de strijd komt!

Hier de prachtige 6-ender nog eens goed in beeld - Foto: ©Louis Fraanje

Hier de prachtige 6-ender nog eens goed in beeld – Foto: ©Louis Fraanje

Volle snelheid

Zulke momenten zijn natuurlijk fantastisch om mee te maken, maar ontzettend moeilijk om goed vast te leggen. Vooral als er veel takken en struiken in de weg staan, waardoor de reeën soms helemaal verdwenen zijn, om even later op een andere plek weer tevoorschijn te komen. Daar komt dan nog bij, dat ze op volle snelheid zijn en je dus als fotograaf constant mee moet bewegen met je camera en dan ook nog moet proberen om een scherpe foto te maken.
Dat was nu allemaal niet nodig, het ging wat rustiger aan vanavond en voordat we het wisten waren zowel reebok als geit in het struikgewas verdwenen.

Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/08/20/reeenbronst-alweer-aardig-bezig/