Eerste burlende edelhert op de plaat gezet!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buiten in bos en veld…

Normaal gesproken staat in de boeken dat de bronst van de edelherten tussen half september en half oktober valt, maar blijkbaar trekken de herten op de Hoge Veluwe zich daar niets van aan.
Trouwens vorig jaar weerklonk het burlen van de edelherten al op maandagavond 28 augustus 2023, dat was op het Reemsterveld:  Burlende en vechtende edelherten en een bijzondere wolk

Gisteravond, maandag 9 september jl. waren wij met mijn broer Gert en zijn vrouw Jannie op de Hoge Veluwe, helaas bleef het plaatshert achterin het bos met enkele hindes, maar met de telelens konden wij hem aardig in beeld krijgen.

Geduld

Geduldig bleven we afwachten op de dingen die misschien zouden komen, maar het bleef bij een beetje heen en weer rennen achter de hindes, tot hij ineens z’n kop achterover gooide en… zijn oergeluid over de Veluwe liet daveren.
De camera klikte en konden wij het eerste burlende edelhert van dit seizoen, tussen de bomen door in het bos langs de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, vastleggen op de gevoelige plaat!

Tot hij ineens z’n kop achterover gooide en zijn oergeluid over de Veluwe liet daveren – Foto: ©Louis Fraanje

Tot hij ineens z’n kop achterover gooide en zijn oergeluid over de Veluwe liet daveren – Foto: ©Louis Fraanje

Oergeluid

Tja… dan gaat zoiets door merg en been en weet je als natuurliefhebber dat de ‘hertenbronst’ is aangevangen. Misschien nog niet op zijn hevigst, maar het begin is er en dan begint ook bij de wildliefhebbers het bloed sneller te stromen. Maar deze eerste waarneming hebben we in ieder geval binnen en… ‘de eerste klap(burl), is een daalder waard!’

Tenslotte

Zo zie je maar weer, de natuur trekt zich nergens wat van aan en gaat gewoon haar eigen gang. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen, dat de ‘bronst’ meteen al op volle toeren gaat draaien, maar het eerste begin is er!
Dit was echt een hele mooie en tegelijkertijd ‘bijzondere’ afsluiting van een avond in het veld, die wij met z’n vieren niet snel zullen vergeten! En met deze prachtige beelden op ons netvlies en op de camera, reden we samen zeer tevreden huiswaarts!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/09/10/eerste-burlende-edelhert-op-de-plaat-gezet/