Anders kijken naar de sterrenhemel

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken…

Op vrijdag 13 september jl. in de vroege morgen tussen 04.00 en 05.00 uur heb ik een tijdlang naar de sterrenhemel zitten kijken, waarbij het Orionstelsel heel duidelijk zichtbaar was, blijkbaar ook omdat het een koude en heldere nacht was!

Indrukwekkend

Ik ga geen uitgebreide uitleg over sterren en dergelijke geven, want daarvoor ontbreekt mij geheel en al de kennis, maar wat ik wel graag wil vertellen, dat het heelal erg indrukwekkend is en mij als natuurliefhebber tot in mijn hart raakt.

Abram

Tegelijkertijd moest ik denken aan het Bijbelverhaal over Abram(later zal hij Abraham genoemd worden).
Toen God tegen Abram zei, dat hij naar de de boven moest kijken naar de sterren in het heelal en deze moest tellen, hierbij beloofde God hem: “Uw nageslacht zal zo talrijk zijn” (Genesis 15:5). Abram geloofde (vs. 6). Abram liet alles wat hij had achter, om de ​​Stem te volgen die hem bij zijn naam riep.

Orion

Hoe langer ik ernaar kijk, des te meer indruk het op mij maakt, vooral het sterrenbeeld Orion, dat wellicht één van de bekendste en meest waargenomen sterrenbeelden is, die ook nu zeer goed te zien was aan de nachtelijke hemel.
In dit sterrenbeeld bevindt zich een gebied waar sterren geboren worden en staat bekend als de grote Orionnevel die al sinds de oudheid bekend is.

De drie sterren die de zogenaamde 'gordel van Orion' vormen, (zie pijl) - Archieffoto

De drie sterren die de zogenaamde ‘gordel van Orion’ vormen, (zie pijl) – Archieffoto

Herkenning

Eén van de meest bekende en gebruikte herkenningspunten om dit sterrenbeeld te lokaliseren, zijn de drie sterren die de zogenaamde ‘gordel van Orion’ vormen. Deze staan bijna in een volmaakte rechte lijn die soms ook wel de ‘drie Koningen’ of de ‘Jacobsstaf’ genoemd worden. Deze drie sterren bevinden zich in een grote vierhoek die de schouders en knieën van de jager Orion voorstellen en zijn allemaal zeer heldere sterren. Doordat Orion voor een deel op de noordelijke en zuidelijke hemelkoepel staat, kan deze vrijwel van overal op aarde worden waargenomen.(Bron: : K. Christiaens)

Tenslotte

Ik persoonlijk, zie in die grote schuine vierhoek of vierkant met een soort van steel aan de onderkant, altijd een soort van kruis of voorrangsbord langs de weg,  in vergelijking met onze levensweg waarbij we die Grote Schepper altijd voorrang moeten geven.
Vannacht heb ik een tijdlang zitten filosoferen en in gedachten Hem gedankt voor al dit onuitsprekelijke moois in de Schepping, voorrang te geven aan dit alles, wat alle verstand te boven gaat. Zoals in de brief van Paulus aan de Filippenzen 4:7 NBG51 – “En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus.”
Graag wil ik deze mooie nachtelijke waarneming delen met jullie en tegelijkertijd een hele fijne en gezegende zondag toewensen!🙏

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/09/14/anders-kijken-naar-de-sterrenhemel/