Herinneringstocht over de Zuid-Veluwe – Deel 3

Herinneren en herdenken…

De Posbank (vaak ten onrechte verbasterd tot Postbank) is een bekend natuurgebied. Maar weinigen weten dat het zijn naam dankt aan een ANWB-bestuurder: meneer Pos.
Het gebied is namelijk naar hem vernoemd. Of beter gezegd, naar een halfronde stenen bank die zijn naam draagt: de Posbank. Die bank plaatste de ANWB in 1921 op een uitzichtpunt op de Veluwezoom bij Rheden (Gelderland), als eerbetoon aan G.A. Pos ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als ANWB-bestuurder.

Een prachtige inschriptie op de bank: “Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben.”

Dankzij de stenen bank op de heuvel is het omliggende heidegebied later ook bekend geworden onder de naam Posbank. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over een groot deel de Veluwezoom en kun je vanaf de Posbank, kilometers ver kijken o.a. naar de Achterhoek en Duitsland. Het is een van mooiste plekken op de Veluwe!

De Posbank op het uitzichtpunt van de Veluwezoom Foto: ©Louis Fraanje

De Posbank op het uitzichtpunt van de Veluwezoom Foto: ©Louis Fraanje

Tja en daar staat ook nog zo'n fraaie oude wegwijzer van de ANWB – Foto: ©Louis Fraanje

Tja en daar staat ook nog zo’n fraaie oude wegwijzer van de ANWB – Foto: ©Louis Fraanje

Samen met Mark bij het uitkijkpunt op de Posbank – Foto: ©Mark Spoelstra

Samen met Mark bij het uitkijkpunt op de Posbank – Foto: ©Mark Spoelstra

De heidebloei is ook hier op zijn retour – Foto: ©Louis Fraanje

De heidebloei is ook hier op zijn retour – Foto: ©Louis Fraanje

Bankje met Carmiggelt

Simon Carmiggelt verbleef regelmatig in De Steeg, een van de dorpskernen van de gemeente Rheden bij Arnhem. Op een bankje aan de IJssel kijkt hij versteend naar het rivierlandschap. De schrijver logeerde, als hij zich aan de Veluwezoom bevond, doorgaans in het nabijgelegen hotel De Engel. Carmiggelt kwam aan het einde van de jaren vijftig, op aanraden van de cabaretier Wim Kan, voor het eerst naar De Steeg.

Bij Rheden zit de schrijver Simon Garmiggelt met zijn vrouw op een bankje – Foto: ©Mark Spoelstra

Bij Rheden zit de schrijver Simon Garmiggelt met zijn vrouw op een bankje als monument – Foto: ©Mark Spoelstra

Lees ook: Herinneringstocht over de Zuid-Veluwe – Deel 4 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/09/18/herinneringstocht-over-de-zuid-veluwe-deel-3/