Herinneringstocht over de Zuid-Veluwe – Deel 4 – Slot

Herinneren en herdenken…

Ook hebben we nog even een kijkje genomen bij Kasteel Middachten in De Steeg, het ligt niet ver van de rivier de IJssel. Het wordt omgeven door het landgoed Middachten. Het is een rijksbeschermde historische buitenplaats en is in 1967-1971 gerestaureerd.

Middachten is een landgoed dat al meer dan 800 jaar oud is. In al die eeuwen is het door vererving binnen de familie van de ene op de andere generatie overgegaan. Kasteel en tuin De Middeleeuwse burcht is in 1695 verbouwd tot het huidige kasteel. Het is sinds die tijd vrijwel niet veranderd. Het kasteel en de tuin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uniek is dat tot op de dag van vandaag van al de verschillende stijlen in tuinarchitectuur nog voorbeelden te zien zijn.

En even verderop ligt kasteel Middachten – Foto: ©Mark Spoelstra

En even verderop ligt kasteel Middachten – Foto: ©Mark Spoelstra

Tolhuisje

Aan de Groenendaalseweg staat sinds 1844 een wit huisje dat nu nog duidelijk te herkennen is als tolhuisje. Het staat direct aan de rijweg en kijkraampjes bieden aan weerszijden uitzicht op het aankomende verkeer.
De tolgaarder kon vroeger in zijn woning weggebruikers al van verre zien aankomen. Veel behoefde men niet te betalen, maar 5 cent voor kar en paard was voor die tijd toch nog een flinke som die men probeerde te ontduiken. Men koos sluiproutes door de bossen om de tolheffing te ontlopen.

Tolhuisje aan de Groenendaalseweg - Foto: ©Mark Spoelstra

Tolhuisje aan de Groenendaalseweg – Foto: ©Mark Spoelstra

Herdenkingskruis bij de Woeste Hoeve

In maart 1945 werden na aanleiding van een aanslag op de hoogste politie- en SS-chef in Nederland, Hans Albin Rauter, nabij de herberg De Woeste Hoeve bij Hoenderloo, 117 mensen gefusilleerd als represaillemaatregel. De mannen waren Todeskandidaten, afkomstig uit diverse gevangenissen in het land.

Herdenkingskruis bij de Woeste Hoeve – Foto: ©Mark Spoelstra

Herdenkingskruis bij de Woeste Hoeve – Foto: ©Mark Spoelstra

De oude herberg De Woeste Hoeve bij Beekbergen – Foto: ©Mark Spoelstra

De oude herberg De Woeste Hoeve bij Beekbergen – Foto: ©Mark Spoelstra

Tenslotte

Als afsluiting van deze mooie tocht zijn we naar de Hoge Veluwe gereden en hebben daar genoten van de edelherten, van bronst was nog niet veel te merken, maar het was een mooi gezicht om de dieren in de heide te kunnen zien scharrelen. De schitterende ongelijke 26-ender liet zich uitgebreid bewonderen in de nog laatbloeiende heide.  Blij en voldaan kon Mark weer huiswaarts keren, na een prachtige rit langs oude plekjes van vroeger, waar hij met zijn ouders was geweest.

Tenslotte bij de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe een glimp opgevangen van de edelherten - Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte bij de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe een glimp opgevangen van de edelherten – Foto: ©Louis Fraanje

De schitterende ongelijke 26-ender in de heide - Foto: ©Louis Fraanje

De schitterende ongelijke 26-ender in de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Slot

*******************************************************************************************************************************
Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/09/19/herinneringstocht-over-de-zuid-veluwe-deel-4-slot/