Burlend edelhert in de avond

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buiten in bos en veld…

Als de avond valt en de temperatuur naar beneden gaat, weerklinkt het oergeluid van de bronstige edelherten tussen de bomen van de Veluwse bossen. En dat was dan ook duidelijk te horen, toen wij op maandag 23 september jl. ‘s avonds met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op de Hoge Veluwe waren.

Drijven

Hoewel het nog niet tot echte keiharde bronstgevechten kwam, waarbij we ons tegelijkertijd afvragen; of het wel zover zal komen, lieten de herten zich deze maandagavond goed horen en was het plaatshert, een ongelijke 22-ender, druk met drijven achter de hindes.

Bronstroep

Toen deze prachtige geweidrager op een gegeven moment vanuit het bos het open veld op kwam lopen en even later zijn kop achterover gooide, was het dan ook meteen goed raak, zijn langgerekte bronstroep galmde over de Veluwse heide!

Burlend edelhert in de avond - Foto: ©Louis Fraanje

Burlend edelhert in de avond – Foto: ©Louis Fraanje

Opvallend

Wat later op de avond stond het plaatshert heel triomfantelijk tegenover een hinde, maar zij toonde totaal geen belangstelling, eigenlijk best wel een beetje komische situatie om die twee zo te zien staan.
Soms zijn er van die aparte momenten tijdens de bronst, die je opvallen en de moeite waard zijn om ze op de gevoelige plaat vast te leggen!

Het plaatshert staat heel triomfantelijk tegenover een hinde - Foto: ©Louis Fraanje

Het plaatshert staat heel triomfantelijk tegenover een hinde – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Ondanks dat de bronst van de edelherten op de Hoge Veluwe, nog maar weinig opzienbare activiteiten heeft opgeleverd, hebben we toch al wel wat mooie opnames van enkele kapitale geweidragers kunnen maken.
Dat is dan ook de reden, waarom wij toch ieder jaar weer samen met onze vaste natuurvrienden uit Harskamp – tijdens de edelhertenbronst – naar de Hoge veluwe gaan!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/09/24/burlend-edelhert-in-de-avond/