Middagrust op het platteland tussen de koeien

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

De boer op…

Een tijdje geleden reed ik op de Maanderdijk tussen Ede en Veenendaal, toen ik op een gegeven ogenblik in het weiland een aantal roodbonte koeien ontdekte, die daar heerlijk rustig op hun gemak lagen te herkauwen.

Zoiets spreekt mij als Veluwenaar natuurlijk aan en dan neem ik de tijd om dit sfeervolle plattelandsbeeld eens even goed in mij op te nemen en van te genieten.

Rust

Ik voel dan de rust die hier vanuit gaat, als een warme deken over mij heenkomen, een betere therapie kan geen dokter mij geven, op zo’n moment vergeet ik gewoon even de tijd.
Even alle narigheid en al het gedoe in de wereld naar de achtergrond schuiven en gewoon puur genieten.

Herinneringen

Dan komen de vele herinneringen tot leven en dan zie ik die kleine dorpsjongen van vroeger, om te gaan helpen op de boerderij, die zomaar in z’n eentje tussen de koeien aan het rondscharrelen was.
In gedachten hoor ik ook weer het geloei van de koeien met hun volle uiers, die geleegd moesten worden, de rammelende melkemmers en melkbussen, gevolgd door het geluid van de trekker die aan kwam rijden.

Een aantal roodbonte koeien, heerlijk rustig in het weiland op hun gemak te herkauwen - Foto: ©Louis Fraanje

Een aantal roodbonte koeien, heerlijk rustig in het weiland op hun gemak te herkauwen – Foto: ©Louis Fraanje

Melken

Het houten melkkrukje onder je achterwerk, de emmer tussen de knieën en met twee handen om beurten de spenen door je vingers laten gaan en de uiers leegtrekken.
Het eentonige geluid van de straaltjes verse melk, die de lege emmers vulden. Al die geluiden en geuren van het oude boerenleven, de eenvoud en de puurheid van het simpele handwerk, zal ik nooit vergeten!

Afhankelijkheid

Het gewone dagelijkse leven op de boerderij, het buiten zijn in weer en wind bij het komen en gaan van de seizoenen, het ploegen, zaaien en oogsten, met daarnaast het geloofsvertrouwen van deze oude Veluwenaren en de afhankelijkheid dat God de wasdom moest geven.

Dankbaar

Wat ben ik blij en dankbaar, dat ik het mee mocht maken en het ook allemaal ‘aan den lijve’ heb ondervonden, want het heeft een geweldig fundament gelegd voor mijn latere leven! 🙏

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/09/27/middagrust-op-het-platteland-tussen-de-koeien/